Index Vakbarát Hírportál

Radikális iszlamisták után kutatnak Bulgáriában

2014. november 25., kedd 19:03

Radikális iszlamistákat keresve több tucat házkutatást tartottak Bulgáriában, ahol egy mecsetben és negyven másik helyszínen kerestek egy terrorizmussal és uszítással gyanúsított helyi muzulmán vezetőt.

Az MTI információi és a bolgár közszolgálati rádió híradása szerint a rendőrség legalább öt főt vett őrizetbe és hallgatott k. Köztük van az ügy legfőbb gyanúsítottja, Ahmed Musza Ahmed is, a dél-bulgáriai Pazardzsik imámja, akit korábban már büntettek az iszlám radikális terjesztéséért. Médiainformációk szerint közösségi oldalakon buzdított az Iszlám Államhoz való csatlakozásra.

A bolgár államügyészség nem erősítette meg, de nem is tagadta a sajtó értesüléseit, a hatóságok azonban elárulták, hogy a házkutatásokat a nemzetbiztonsági szolgálat és a belügyminisztérium tisztségviselői együtt végezték kedd reggel Plovdiv, Szmoljan, Aszenovgrad, Haszkovo és az említett mecset városában, Pazardzsikban.

Bulgáriában a lakosság 13 százaléka muszlim, akik többsége török és roma származású. Az előállítottak többsége ugyancsak a roma kisebbség tagja.

Mindeközben egyre több európai országból igyekeznek Szíria felé az Iszlám Állam szimpatizánsai, hogy a terrorszervezethez csatlokozva terjesszék a vallást. Az IS-hez csatlakozók egy része idővel megbánja, hogy csatlakozik a radikális iszlamistákhoz, ez történt például a szexdzsihádista nők egy részével és az Iszlám Állam reklámarcaivá váló bécsi tinédzserlányokkal is. Részben emiatt is igyekeznek őket még azelőtt megfékezni, hogy elhagynák a kontinenst. A fellépések egyre határozottabbak: Nagy-Britanniában például durva terrorellenes törvénycsomagot vezetnek be, így a szigetországban ezentúl még azt is büntetik, ha valaki váltságdíjat fizet a terroristáknak.

Rovatok