Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedtek egy 34 éve ártatlanul elítélt férfit

2014. november 25., kedd 06:25

Szabadon engedtek Kaliforniában egy 34 évvel ezelőtti gyilkosság miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt férfit, miután felmerült a gyanú, hogy ártatlan, írja az MTI.

Michael Hanline-et 1978-ban ítélték el, és hétfőn szabadult, 69 évesen, 2500 dolláros óvadék ellenétben. A bíró elrendelte elektronikus nyomkövetését, és megtiltotta, hogy kapcsolatba lépjen a vádhatóság képviselőivel, a nyomozóhatóságokkal vagy az áldozatok hozzátartozóival.

Az ügyészség február végén dönt arról, hogy kezdeményez-e perújrafelvételt.

A bűncselekmény 1978-ban történt. Egy motorkerékpáros férfi, J.T.McGarry szitává lőtt holttestét egy út mentén találták meg Ventura megyében, otthonától mintegy ötven kilométerre. Néhány hétig tartó nyomozás után Michael Hanline ellen vádat emeltek, jóllehet a férfi mindvégig ártatlanságát hangoztatta.

Hanline jogi képviselői rávették az ügyészséget, hogy vizsgálja meg újra a per során felsorakoztatott bizonyítékokat. A tett helyszínén vett DNS-mintákból kiderült, hogy nem Hanline-től származnak, sem pedig állítólagos tettestársától. Kiderült, hogy az ügyészek annak idején visszatartottak olyan bizonyítékokat, amelyeket a per során be kellett volna mutatniuk a vádlott ügyvédjeinek.

Az ügyészség egyelőre nem állapította meg Hanline ártatlanságát, de elismerte, hogy nem bizonyos az ítélet jogosságában.

Rovatok