Index Vakbarát Hírportál

Aszad is lecsapott az IS-re

2014. november 26., szerda 15:13

Kilencvenöten meghaltak, százhúszan megsebesültek abban a légicsapásban, amelyet a szíriai hadsereg hajtott végre a radikális Iszlám Állam (IS) központjának tartott Rakkában – közölte a CNN a Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központra (SOHR) hivatkozva. A londoni központú szervezet szerint az áldozatok száma még tovább nőhet.

A katonai akcióról nem számolt be a szíriai állami tévé és az állami hírügynökség sem. A SOHR szerint az egykor 220 ezres városban a légitámadás piacot és mecsetet ért. Szeptember óta az Egyesült Államok vezetésével rendszeresek a légitámadások Észak-Szíriában, amely Irak északnyugati része mellett az egyik hátországa a radikális IS-nek. A dzsihádisták lényegében fővárosukká tették az Eufrátesz mellett fekvő, több mint kétezer éves múltú, a 7. századig keresztény várost.

A feltételezések szerint Rakka körül és a városban is kiképző támaszpontokat, fegyverraktárakat tart fenn az IS.

Bár az IS legyűrése a Nyugat és Bassar Aszad közös érdeke, nincsen szövetség Washington és a hatalmát polgárháború árán negyedik éve őrző szíriai elnök között. Az Egyesült Államok a látszatát is el akarja kerülni az együttműködésnek, augusztusban ezért is tette egyértelművé a Fehér Ház, hogy amennyiben támadást fog végrehajtani Szíria területén az IS ellen, úgy ahhoz nem fogja kikérni Damaszkusz jóváhagyását.

Moszkva szerint „nem normális” az, hogy az Egyesült Államok elutasítja az együttműködést Damaszkusszal – adta tovább Szergej Lavrov szavait az MTI. Az orosz külügyminiszter szíriai kollégájával tárgyalva közölte: Oroszország a terrorizmus elleni harcban együttműködik Szíriával és kész segítséget nyújtani az ország harcképességének fenntartásában.

Rovatok