Index Vakbarát Hírportál

Kéttucatnyi ember égett bent egy szénbányában

2014. november 26., szerda 06:31

Tűz ütött ki szerda kora hajnalban egy kínai szénbányában, a lángokban 24-en meghaltak és 52-en megsérültek – írja az MTI a Hszinhua hírügynökségre hivatkozva. A borzalmas balesetből kimentett sérültek közül is sokaknak válságos az állapota, az égési sérülések mellett a szűk tereket ellepő füst miatt komoly légúti problémák léptek fel.

A tűzeset az északkeleti Liaoning tartomány egyik, állami tulajdonban lévő szénbányájában történt, a környéket közvetlenül a tűzvész előtt 1,6-os erősségű földrengés rázta meg – a hatóságok most azt vizsgálják, van-e összefüggés a két esemény között.

A liaoningi bányát 1978-ban építették, és évi 1,5 millió tonnás hozamával egyike Északkelet-Kína legfontosabb szénlelőhelyeinek. A kőszén a távol-keleti ország energiatermelésének még mindig az egyik fő pillére, de nem csak elégetése, hanem kitermelése is súlyos emberáldozatokkal jár. A hivatalos adatok szerint tavaly legkevesebb 589 bányabaleset történt, és 1049 ember halt meg vagy tűnt el – pedig a balesetek száma 24 százalékkal csökkent az azt megelőző évhez képest.

Rovatok