Index Vakbarát Hírportál

Feladták a leckét a magyar tüntetőknek: Afrikában ebolás tetemeket vetettek be a sztrájkolók

2014. november 26., szerda 10:46

15 ebolás beteg holtteste maradt gazdátlanul a közép-afrikai Sierra Leone Kenema városában, miután sztrájkba léptek a helyi temetkezési vállalat dolgozói. A bérelmaradásuk miatt tiltakozó dolgozók nem voltak hajlandók elvinni a holttesteket a helyi kórházból, sőt, közülük kettőt a bejárathoz, egyet pedig az igazgató irodájába fektettek - írja a BBC.

A kegyeleti ipari dolgozókat azonnal kirúgták a holttestekkel való embertelen bánásmód miatt. A holttesteket azonnal elszállították, de a sztrájk folytatódik. A temetkezési dolgozóknak az a problémája, hogy sem októberre, sem novemberre kapták meg a beígért veszélyességi pótlékot.

Az ebolaügyekben felelős Sierra Leone-i csúcsszerv nem érti, hogyan tűnhetett el a munkások pénze, mikor a kormány és a Világbank is jelentős összegeket különített el a veszélyes területeken dolgozók számára. Az mindenesetre valószínű, hogy pénz tényleg nincs, mivel két hete hasonló indokkal léptek sztrájkba az ország egyetlen ebolára specializálódott kórházának dolgozói is.

És hogy mennyire veszélyes az ebolás holttestek rakodása? Megfelelő munkavédelmi ruhában semennyire, hiszen az ebola testnedvekkel és nyálkahártyán keresztül terjed. A vírus azonban az áldozat halála után is aktív marad, tehát a holttesteket – a trópusi éghajlat miatt amúgy is - nagyon körültekintően kell kezelni.

Rovatok