Index Vakbarát Hírportál

Az Interpol körözést adott ki a Kreml volt bankára ellen

2014. november 27., csütörtök 12:17

Az Interpol nemzetközi körözést adott ki egy orosz milliárdos, volt felsőházi szenátor ellen, akit hazájában egy bankcsőd kapcsán fogtak perbe, írja az MTI.

Szergej Pugacsov, a Mongóliával határos dél-szibériai Tuva Köztársaság volt törvényhozási képviselője az orosz hatóságok gyanúja szerint azzal szegte meg a törvényt, hogy a 2010-ben csődbe ment orosz Mezsprombank kedvezményezettjeként 75 milliárd rubelt (mai áron mintegy 386 milliárd forint) vont ki a pénzintézetből.

A vádhatóság szerint Pugacsov szándékosan vitte csődbe a bankot, és jogsértő cselekményeket követett el a csődeljárás során. A Mezsprombank csődje a legsúlyosabb bankösszeomlás volt az orosz pénzügyi piacon. Az ügyben még 2011-ben eljárást indítottak, de a nyomozók adatai szerint a politikus-milliárdos még abban az évben a franciaországi Nizzába távozott.

Pugacsov ellen csak az idén februárban adták ki a körözést Oroszországban, majd kezdeményezték a nemzetközi elfogatóparancsot. Szergej Pugacsov egyes információk szerint jelenleg Londonban él.

Az 51 éves milliárdos korábban hatalomhoz közelinek számított, és az 1990-es években a "Kreml bankáraként" tartották számon. Az orosz újgazdag, aki hazájában cégbirodalmat épített, az utóbbi években már külföldre mentette ki vagyonát. Ezt azzal magyarázta, hogy hazájában üldözik, mert bírálta a Kreml politikáját. Évekig övé volt a francia Hédiard luxus élelmiszer áruházlánc is, amelyet 2007-ben vásárolt meg és amelytől idén nyáron vált meg.

A Kommerszant című orosz napilap megjegyezte, hogy Szergej Pugacsov volt tuvai szenátor adatait az Interpol honlapján a legkeresettebb személyek között, piros jelzéssel ellátva közölték. Ez azt jelenti, hogy a körözött személyt megtalálása esetén azonnal le kell tartóztatni. Az újság ugyanakkor hozzátette, hogy Pugacsov sorsa azon múlik, hol, melyik országban találják meg, minthogy minden egyes állam másként viszonyul az orosz kiadatási kéréshez.

Rovatok