Index Vakbarát Hírportál

Kiengesztelik az elszakadásra szavazó skótokat

2014. november 27., csütörtök 13:32

Jelentősen bővülhetnek Skócia önrendelkezési jogkörei egyebek mellett az adópolitikában annak a javaslatcsomagnak az ajánlásai alapján, amelyet csütörtökön ismertetett a brit kormány által a szeptemberi skót függetlenségi népszavazás után létrehozott szakbizottság, tudósít az MTI.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció annak idején megígérte, hogy ha a skótok többsége a szeptember 18-án megtartott referendumon az elszakadás ellen szavaz, Skócia önrendelkezési jogköreinek további jelentős bővítésére számíthat. A népszavazáson a skót függetlenséget ellenző erők győztek.

Az önrendelkezési jogok szélesítési lehetőségeinek feltárására ezután életre hívott bizottság csütörtökön bemutatott 29 oldalas javaslatcsomagjának ajánlásai között szerepel, hogy

Kirívó eleme ugyanakkor a javaslatcsomagnak, hogy továbbra is a brit kormány hatáskörében maradna a tengeri nyersolaj- és földgázkitermelés engedélyezési joga. A Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) régi követelése, hogy Skóciát illessék az északi-tengeri nyersolaj-kitermelésből származó költségvetési bevételek. Iparági becslések szerint azonban Skócia költségvetési adóbevételeinek 10-20 százalékát is elérhetné az ebből eredő jövedelem.

Rovatok