Index Vakbarát Hírportál

Elítéltek egy lengyel minisztert a luxusórája miatt

2014. november 27., csütörtök 20:03 | aznap frissítve

Bűnösnek találta és 20 ezer zloty (mintegy 1,4 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezte csütörtökön Slawomir Nowak korábbi lengyel közlekedési minisztert egy lengyel bíróság, mivel vagyonbevallásában elmulasztott feltüntetni egy, a büntetés összegének megfelelő értékű Ulysse Nardin márkájú luxusórát, írja az MTI.

A politikusnak a pénzbírság mellett 4000 zloty (290 ezer forint) perköltséget is ki kell csengetnie. Nowak a Twitteren írta, hogy fellebbez az ítélet ellen, de lemond parlamenti mandátumáról.

Nowaknak tavaly novemberben emiatt az ügy miatt kellett lemondott tárcavezetői posztjáról, de továbbra is a vezető kormánypárt, a Polgári Platform parlamenti képviselőcsoportjának tagja maradhatott. Lengyelországban a parlamenti képviselőknek és a minisztereknek nyilatkozniuk kell minden, a birtokukban álló, 10 ezer zlotyt (730 ezer forint) meghaladó vagyontárgyukról.

Nowak tagadta, hogy törvényt sértett volna, nem túl meggyőző érvelése így hangzott:

Nem állt szándékomban elrejteni semmit, a karórára mindennapi viseletem részeként tekintettem.

Mivel a hírről úgyis mindenkinek eszébe jut majd Lázár János órája, ezért had foglaljuk össze azt, amiről pár napja írtunk: a miniszter állítása szerint 2010-ben vásárolt Rolex Bubblebackjének értéke nem haladja meg az 1 015 000 forintot, ezért nem is kell azt feltüntetnie vagyonnyilatkozatában - sőt, egyfajta 22-es csapdájaként azt sem kell elárulnia, valóban nem került-e többe a felújítással együtt 1 015 000 forintnál . 

Rovatok