Index Vakbarát Hírportál

Hiába győztek a moldáv Moszkva-pártiak

2014. december 1., hétfő 06:48

Bár a legtöbb szavazatot az Oroszországgal való szoros kapcsolatot támogató szocialista párt (PSRM) szerezte Moldovában, harmadikként pedig a kommunisták (PKRM) futottak be, minden bizonnyal ellenzékben maradnak a vasárnapi parlamenti választások után is.

A 3,5 milliós országban leadott szavazatok 87 százalékának összesítése után a szocialisták 22, a korábbi kormányfő, Vlad Filat mögött álló liberális demokraták 19, míg a korábbi elnök, Vlagyimir Voronyin vezette PKRM 18,1 százalékot szereztek. A házelnök, Marian Lupu vezette Moldova Demokrata Pártja 16, a liberálisok pártja 9,8 százalékot szerzett.

Így minden bizonnyal a három EU-párti köt koalíciót, miután a 101 fős parlamentben épp meg tudják szerezni a többséghez szükséges 51 mandátumot. Ezzel a jelenlegi liberális demokrata-demokrata kormányzó szövetség folytathatja működését – írta a Reuters.

A szocialistákat vezető Igor Dodon szerint pártja még a kormánytöbbséghez elegendő győzelmet is arathatott volna, ha a moldáv központi választási bizottság lehetővé teszi az Oroszországban élő moldáv állampolgároknak, hogy a korábban tervezettnél ötnél több helyen szavazhassanak. Szavai szerint hosszú sorokban fagyoskodtak Moldova oroszországi képviseletei előtt az emberek, de csak 15 ezren tudták leadni szavazataikat. Becslések szerint Oroszországban 700 ezer moldáviai állampolgár él.

Rovatok