Index Vakbarát Hírportál

Kijev tűzszünetet köt a szakadárokkal

2014. december 1., hétfő 23:57

Teljes körű tűzszünet lép életbe a szakadár Luganszki Népköztársaság (LNR) erői és az ukrán hadsereg között december 5-től. A megállapodásról a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet missziója írt jelentést.

Az orosz beszámolók szerint december 6-án az ukrán fél és a szakadárok kölcsönösen kivonják nehézfegyverzetüket is a frontvonalról. A megállapodásról az ukrán portálok nem számoltak be.

A kijevi hírforrások ellenben írnak egy másik megállapodásról, amely Donyeck város repülőterével kapcsolatban született.

Eszerint a repülőtér körzetét érintő, azonnali fegyvernyugvásról állapodtak meg a felek.

A repülőtér a hétvége óta súlyos harcok helyszíne volt – az aknavetők támadásában az egyik terminál lényegében megsemmisült, de a kijevi erők megtartották az ellenőrzést az objektum felett –, hat ukrán katona meghalt a támadásban.

Kijev szerint orosz erők is közvetlenül részt vettek az akcióban a szakadárok oldalán, akik Moszkvától humanitárius segély leple alatt is katonai erősítéshez juthattak. Az orosz fél visszautasította az ukrán vádakat.

Kijev és a szakadárok között orosz és EU-s közvetítéssel szeptember 5-én született tűzszüneti megállapodás Kijevben. Az egyezményt azonban egyik fél sem tartotta be.

Rovatok