Index Vakbarát Hírportál

Szélütést kapott Kim Dzsongun nagynénje

2014. december 1., hétfő 19:50

Kim Dzsongun korábban nagy hatalmúként számon tartott nagynénje, a kivégzett Csang Szongthek felesége szélütést kapott, miközben unokaöccsével veszekedett – írja a Telegraph egy észak-koreai disszidensre hivatkozva.

Kang Mjungdo, egy volt észak-koreai miniszterelnök veje a CNN-nek adott interjújában állította: Csang Szonthek felesége, Kim Kjonghui férje kivégzése után telefonon került szóváltásba unokaöccsével, Kim Dzsongunnal.

Alkoholizmus, depresszió

Kim Kjonghuit 2013 szeptembere óta nem látták, a halálhír megmagyarázza, miért tűnt el a korábban befolyásos nő. Az interjúban az hangzott el, hogy Kim Kjonghui kórházba került a szélütés miatt, ott halt meg.

A nőt korábban rákbetegsége miatt Moszkvában műtötték, de állítólag alkoholizmusa és depressziója is ismert volt. Utóbbi azután hatalmasodott el rajta, hogy lánya öngyilkos lett Párizsban 2006-ban, miután nem engedélyezték neki, hogy hozzámenjen egy külföldi állampolgárhoz.

A dél-koreai médiában már januárban megjelentek feltételezések Kim Kjonghui haláláról, felmerült, hogy szívrohamot kaphatott vagy esetleg öngyilkos lett férje kivégzése után.

Kim Dzsongun 2013-ban látványosan távolította el maga mellől Csangot, a phenjani politikai harcok korábbi nagy túlélőjét, aki vaskohót, házi őrizetet, gyanús körülmények között szenvedett autóbalesetet is átvészelt már. Feltehetően nem akart maga mellé egy olyan régenst, aki túlságosan befolyásos, és fenyegetést jelenthetett volna.

A szürke eminenciás

Lényegében 2008-tól, Kim Dzsongil feltételezett agyvérzésétől kezdve ő lett az észak-koreai diktátor utódlását előkészítő időszak kulcsfigurája, aki szürke eminenciásként feleségével, Kim Kjonghival, Kim Dzsongil nővérével együtt a háttérből egyengette Kim Dzsongun felemelkedését és hatalmának megszilárdítását. Csangot 2010-ben nevezték ki a legfelsőbb döntéshozó testület, a Nemzetvédelmi Bizottság alelnökévé.

Belső rivalizálás, fiatalítási kísérlet, vagy egyszerűen csak a pénz is állhatott Csang kivégzése mögött . A Kim Dzsongil halálakor befolyásos vezetők nagy részét eltávolított a Kim Dzsongun a hatalomból. Csang éppen a kínai mintára tervezett gazdasági reformok legfontosabb támogatója volt.

A CNN szerint az állami hírügynökség „hitvány söpredéknek" írta le Csangot, aki intrikával és megvetendő módszerekkel puccson dolgozott, és végső soron a legfőbb hatalmat akarta megszerezni. A KCNA azt állította, hogy tárgyalásán minden vád bizonyosságot nyert Csang ellen, aki el is ismerte tetteit.

Rovatok