Index Vakbarát Hírportál

70 százalék, hogy Ukrajnán túlmutató konfliktus lesz

2014. december 2., kedd 21:55

Hetven százalék esélye van annak, hogy egy Ukrajna területén is túlnyúló katonai konfliktus fenyegeti a világot, jelentette ki kedden Robert Fico szlovák miniszterelnök a Hospodarské noviny szlovák gazdasági napilap által szervezett fórumon.

Fico meg nem nevezett német forrásokra hivatkozott, akikről annyit mondott: hisz nekik. Szerinte a helyzet kritikus, és a feszültséget nem sikerül megoldani. Azt mondta, tudatosítani kell, amennyiben Ukrajnában valami történik, azt Szlovákia nagyon meg fogja szenvedni.

Ficót meglepte Angela Merkel éles fordulata is. Merkel elmúlt hetekben tett, olyan szokatlanul éles hangú kijelentéseire gondolt, mint a Bundestagban elmondott beszéde, amiben azt mondta, hogy Oroszország megkérdőjelezi az európai békerendszert. Nem tudom, hogy Európa legerősebb asszonya miért váltott egyértelműen hangnemet Oroszországgal kapcsolatban, mindig megoldást keresett, de most kategorikusan Moszkva ellen lép fel, jegyezte meg Fico.

Beszélt a kormánya elleni tüntetőkről is. „Nem túl szórakoztató a semmit nem bizonyító ellenzéki figurákat hallgatni, hogy senkiháziak vagyunk. Nincs szükségem arra, hogy félbolondokat hallgassak az ablakom alatt, akik azt kiabálják, gyere ki, lelövünk. Türelmünknek is van határa. El tudom képzelni, hogy elmegyek Kiska elnök úrhoz, hogy hajlandó vagyok benyújtani lemondásom. Mutassák meg a többiek, milyen elképzeléseik vannak. Hogy mi lesz aztán? Káosz" – írta Facebook-oldalán kedd délután a szlovák miniszterelnök, akit megkérdeztek a gazdasági fórumon is az utóbbi hetek sorozatos tüntetéseiről is.

„Azt akarják, hogy úgy reagáljak, mint Orbán Viktor, hogy ha tüntetnek ellenünk, akkor egy ellentüntetéssel válaszolunk, amire mindig el tudunk hívni húszezer embert. Ez nem megoldás. Mindig van egyfajta elégedetlenkedés″ – mondta Fico, aki hozzátette: soha nem ellenzi, hogy az emberek kifejezzék véleményüket, ugyanakkor a tüntetések nem bizonyítják, hogy neki mennie kellene.

Rovatok