Index Vakbarát Hírportál

Jön a szenátusi szavazás az új budapesti amerikai nagykövetről

2014. december 2., kedd 04:44 | aznap frissítve

Az amerikai szenátus 50-36 arányban megszavazta, hogy lezárja a vitát az Egyesült Államok leendő budapesti és Buenos Aires-i nagykövetéről és várhatóan kedden, helyi idő szerint délelőtt, magyar idő szerint délután fél ötkor szavaz majd a két leendő nagykövet kinevezésének megerősítéséről.

A Magyarországra készülő Colleen Bell és az Argentínába kiküldendő Noah Mamet megerősítését az elemzők gyakorlatilag kész tényként kezelik, mert ehhez egyszerű többség is elegendő a szenátusban, amelyet januárig még a demokraták ellenőriznek. Az elnök pártja az új összetételű kongresszus összehívásáig megpróbál annyi kinevezést elfogadtatni, amennyit csak lehetséges.

A két nagykövetjelölt egyike sem karrierdiplomata, mindketten az elnök újraválasztási kampánya során végzett adománygyűjtő munkájuk miatt kaptak lehetőséget, írja az MTI.

Barack Obama alatt felerősödött az a szokás, hogy az elnök külföldi kiküldetésekkel hálálja meg az adományokat támogatóinak, ők azonban nem mindig bizonyulnak alkalmasnak a posztra. Colleen Bell azon nagykövet-jelöltek között volt idén februárban, akik küszködtek a kongresszusi meghallgatáson.

Jelölésük és a szenátusi bizottsági meghallgatáson tanúsított, sokak által megkérdőjelezett felkészültségük éles szakmai, politikai és sajtóbeli támadásokat váltott ki. Colleen Bell nem igazán tudott választ adni arra a kérdésre, melyek az Egyesült Államok stratégiai érdekei Magyarországon.

Rovatok