Index Vakbarát Hírportál

Van bizonyíték arra, hogy az orosz titkosszolgálat pénzeli a francia szélsőjobbot

2014. december 2., kedd 21:49

Kétmillió euró (612 millió forintot) utalt át Jean-Marie Le Pennek, a francia szélsőjobboldali párt, a Front National tiszteletbeli elnökének az orosz Juri Kudimov egykori KGB-s hírszerző - derítette ki a francia Mediapart nevű újság, ugyanaz a lap, amelyik nemrég feltárta, hogy a Front National 9 millió euró hitelt kapott egy Kreml-közeli cseh-orosz banktól. Moszkvában nem kérdés, hogy egy ilyen hitelügyletet Putyin jóváhagyása nélkül nem indított volna a bank. 

A Mediapart nyomozása szerint Kudimov a ciprusi Vernonsia Holdings számlájáról, egy svájci bankon keresztül utalta át a pénzt Le Pen cégének, a Cotelecnek. A 86 éves Le Pen a Mediapartnak azt mondta, hogy a kétmillió eurót kölcsön kapta a cége. Le Pen állítja: csak azt tudta, hogy egy ciprusi cég ad neki kölcsönt, de nem nyomozott azután, hogy az összeg honnan is származik, és ez szerinte nem is rá tartozik. A politikus szerint semmi meglepő és abnormális nincs abban, hogy ilyen kölcsönt kapott.

A kétmilliós kölcsönt adó Kudimovot egyébként 1985-ben éppen amiatt utasították ki Nagy-Britanniából, mert bár papíron egy szovjet lap külföldi tudósítója volt, valójában a KGB-nek dolgozott, mint illegális hírszerző. Kudimov közeli ismerőse a szintén KGB-s múltú Alexender Lebegyevnek, aki a brit Independent nevű lap tulajdonosa.

Azt, hogy a Kreml-közeli banktól a Front National 9 millió eurós hitelt kapott, korábban Le Pen elismerte. Érdekesség, hogy ebben a hitelügyletben a közvetítő az a Jean-Luc Schaffhauser volt, aki a parlanent külügyi bizottságának jobbikos alelnökével, Gyöngyösi Mártonnal együtt - az oroszok segítségével - nemrég "megfigyelőként" részt vett a szakadár délkelet-ukrajnai megyékben rendezett választásokon. A "megfigyelősködés" miatt Gyöngyösit ki is tiltották Ukrajnából, ahogy párttársát, a Schaffhauserhez hasonlóan szintén EP-képviselőként tevékenykedő és kémkedéssel gyanúsított Kovács Bélát is. Schaffhauser korábban a Dassault haditechnikai vállalatnál dolgozott, jelenleg Le Pen gazdasági tanácsadója. 

Rovatok