Index Vakbarát Hírportál

Hazatérhet a mongol dinókoponya

2014. december 3., szerda 18:13

Hazatérhetnek a Mongóliából ellopott hetvenmillió éves dinoszauruszfosszíliák, amelyeket olcsó replikának kiadva csempésztek be New Yorkba az év elején - döntött egy New York-i szövetségi bíróság.

Az ügyészség által kedden nyilvánosságra hozott döntés szerint a Tyrannosaurus rex egyik rokonaként számon tartott Alioramus koponyáját és gerincét el kell kobozni attól a francia cégtől, amely azokat az Egyesült Államokba exportálta, jelenti az MTI. 

"Eltökélt szándékunk, hogy leleplezzük és megállítsuk a lopott kulturális vagyontárgyak kikötőinkbe áramlását" - húzta alá közleményében Loretta Lynch New York-i szövetségi ügyész, akit Barack Obama amerikai elnök a közelmúltban igazságügy-miniszternek jelölt.

Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala januárban foglalta le a dinoszauruszfosszíliákat, amelyeket a francia Geofossiles Inc. szállított Franciaországból New Yorkba, azt állítva, hogy a koponya egy Franciaországban készült replika.

A maradványok visszaszolgáltatására irányuló kérvényében a Geofossiles később elismerte a fosszíliák eredetiségét és azt, hogy Mongóliából származnak, illetve hogy hamis iratokat nyújtott be a leletek exportjáról. A vállalat egy szerződést is csatolt a koponya 250 ezer dollárért való eladásáról.

A mongóliai törvények értelmében a nagy jelentőségű fosszíliákat nem szabad véglegesen külföldre szállítani, vagy nem mongol állampolgároknak eladni, még akkor sem, ha magántulajdonban vannak.

A Geofossiles cég egyelőre nem reagált a bírósági döntéssel kapcsolatos megkeresésre. Most, hogy a dinoszauruszkoponyát és -gerincet elkobozták, a mongóliai kormány, amely a mongóliai dinoszauruszok központi múzeumával karöltve segédkezett az ügyben, kérvényezheti a fosszíliák hazaszállítását.

Rovatok