Index Vakbarát Hírportál

Előrehozott választások lesznek Izraelben

2014. december 3., szerda 07:42 | aznap frissítve

Benjamin Netanjahu kedd este két kulcsminiszterét menesztette,  a magyar származású Jair Lapid pénzügyminiszter és Tzipri Livni igazságügy-miniszter távozásával a koalíció kabinet is felbomlik, ezért előrehozott választásokra kell számítani – írja a CNN.

Az izraeli miniszterelnök a menesztéseket azzal indokolta, hogy az elmúlt hetekben a két politikus hevesen támadta a saját kormányát, és ezt ő nem tolerálja. A kormányzatot szerinte állandóan viták, nézeteltérések dúlták, és ez nem mehet így tovább. Netanjahu külön sérelmezte azt, hogy Livni az ő javaslata ellenére is találkozott Mahmud Abbász palesztin vezetővel, és kritizálta Jeruzsálem zsidó beépítési politikáját.

A jobboldali Likud élén álló Netanjahu 2009 óta vezeti az országot, de ehhez a Knesszetben tőle balra álló pártok támogatására is szüksége van: ilyen volt Livni és Japid két centrista formációja.

A lépést sokan elhibázottnak tartják, hiszen alig ért véget a véres gázai ütközet, és Jeruzsálemet is nemrég rázta meg egy véres merénylet. A két párt is haragos közleményekben ítéli el a felelőtlen lépést, de egyben kijeelntik: Netanjahu kudarcot vallott a kormányzásban.

Netanjahu döntése azzal is jár, hogy várhatóan feloszlatják az izraeli parlamentet és előre hozott választások lesznek az országban. A Knesszet várhatóan szerdán kezdi tárgyalni a parlament feloszlatását, és ezzel véget ér Netanjahu harmadik kormányfői ciklusa, és egyben az ország történetének második legrövidebb - kétéves - kormányzása.

A Knesszet frakcióinak szerdai döntése szerint március 17-én lesz az előrehozott választás. Bár a kormányzó Likud párt március 10-ére tette volna, az arab pártok pedig csak április közepére, a Knesszet elnöke azzal indokolta a döntést, hogy tilos húzni az időt.

Rovatok