Index Vakbarát Hírportál

Egy 33 éves amerikai fotóriporter kivégzésével fenyegetőzik az al-Kaida

2014. december 4., csütörtök 10:32

Az al-Kaida jemeni szárnya Luke Somers 33 éves amerikai fotóriporter kivégzésével fenyegeti Washingtont, ha 3 napon belül nem teljesítik követeléseit - adta hírül a SITE nevű amerikai hírszerző csoportra hivatkozva az MTI.

A SITE birtokába került, 3 perces videofelvételen a jemeni al-Kaida egyik vezetője, Nászer bin Ali al-Anszi  arabul a muszlim világ ellen elkövetett amerikai bűnökről beszél, majd közli az ultimátumot. A követeléseket nem részletezi, csak annyit mond, hogy Washington tudja, mik azok, és ha nem teljesíti őket, az amerikai fogoly nem kerülheti el sorsát.

A felvételen ezután feltűnik Luke Somers is, akit tavaly szeptemberben raboltak el a jemeni főváros, Szanaa egyik utcájában. A fotóriporter angolul azt mondja, hogy

bő éve raboltak el Szanaában. Lényegében minden segítséget örömmel veszek, amely kisegít ebből a helyzetből. Biztos vagyok abban, hogy veszélyben az életem.

A videón az al-Kaida figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy "ne kövessen el további ostobaságot jemeni földön". A kijelentés valószínűleg arra a túszszabadítási akcióra utal, amikor az amerikaiaknak novemberben sikerült Jemenben nyolc foglyot kiszabadítaniuk. Somers is rajta lehetett a kiszabadítandók listáján, ám őt négy társával, köztük egy brittel együtt napokkal az akció előtt máshova vitték a terroristák.

Rovatok