Index Vakbarát Hírportál

Ekkora országban még nem évértékelt Putyin

2014. december 4., csütörtök 13:17

A Krím visszaszerzésével Oroszország bizonyította, hogy képes az érdekvédelemre – mondta az orosz elnök, aki ráérezve a hangulatra, beszédében kisebb államot, több üzleti szabadságot éjavasolt és támogatta, hogy a civil szféra nagyobb szerepet kapjon. A rejtett tőkének és az képzett munkaerőnek hívószavakat adott a hazatéréshez.

Sosem kellett ennyire éles külpolitikai helyzetben megtartania évértékelő beszédét Vlagyimir Putyinnak. Egy év alatt alapjaiban változott meg a politikai és a gazdasági légkör: az ukrán válsággal, a Krím elcsatolásával feszültté vált a viszony Oroszország és a Nyugat között, de ennél sokkal nagyobb fejfájást okoz Putyinnak az orosz bevételek javát adó kőolaj- és földgázárak csökkenése.

A felsőház előtt elmondott csütörtöki üzenetében az orosz elnök a Krím visszaszerzését üdvözölve megjegyezte, hogy az emiatt életbe léptetett külföldi szankciók hasznára válhatnak az országnak, mert a gazdaság fejlesztésére ösztönöznek.

A bejelentés mutatja, hogy az elnök tisztában van az ország előtt álló gazdasági nehézségekkel, ezért is kellene megszereznie azok bizalmát, akik vagyonukat inkább külföldön érzik biztonságban.

Az offshore-talanítást nem először hirdeti meg az elnök, ám ezúttal kezére játszik a Nyugat is, hiszen a szankciókkal sokan tarthatnak attól, hogy befagyasztják számláikat.

A szankciókról az elnök ismét elmondta, hogy azok károsak azoknak is, akik elfogadták őket. „Ez az Egyesült Államok vagy szövetségeseik ideges reakciója az orosz álláspontra az ukrán hatalomváltással kapcsolatban.”

A Nyugaton túl is van élet

Putyin szerint törekedni kell a gazdasági kapcsolatok fenntartására Egyesült Államokkal és az EU-val, de érdemes más partnerek után nézni a világban, tovább fejleszteni a kapcsolatokat Dél-Amerikával, Afrikával és a Közel-Kelettel – és persze Kínával, ahol kőolajvezeték kiépítése után gázszállítóként is megjelenik. Igaz, a terv sok buktatót rejt, és nem tűnik olyan jövedelmezőnek, mint az európai piac, de hosszútávon csökkentheti az oroszok ráutaltságát az EU-ba irányuló exportra.

Az üzleti szférát nem csak a rejtett vagyonokat illető amnesztiával kecsegtette, de azzal is, hogy az állam kevésbé lesz akadékoskodó az ellenőrzéseknél. Ehelyett tervezhető, átlátható rendszert ígér, kiszámítható követelményekkel.

Putyin azt szeretné, ha a beruházások elérnék az éves GDP 25 százalékát. Márpedig ehhez külföldi tőkére a jelenlegi helyzetben kevésbé számíthat. A saját források felhasználása már csak azért is hasznos lehet, mert az elnök szerint ezzel csökkenthető lesz Oroszország függése a külföldi technológiától, amely még a gázmezők feltárására is kiterjed. Különösen a tengeri mezőket illetően.

Árakról gondoskodó állam

Miközben visszavonuló államot hirdetett Putyin, ennek némileg ellentmondva közölte: szükség van a gyógyszerek és az élelmiszerek árainak állami szabályozására. Ez a követelés azonban népszerű a választók tömegei előtt, akik a látványosan növekvő inflációval és a rubel gyengülésével szembesültek. Ez a jelentős importon alapuló élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban látványos áremelkedéshez vezettek.

Rovatok