Index Vakbarát Hírportál

A csecsen elnök véres hullát posztolt az Instagramra

2014. december 4., csütörtök 06:15 | aznap frissítve

Fegyveresek támadtak meg csütörtökre virradó éjjel egy rendőrségi ellenőrző pontot Groznijban. Megöltek öt rendőrt, majd bevették magukat a grozniji sajtóházba, írja az MTI.

Ramzan Kadirov csecsen elnök hajnalban Instagram-oldalán azt írta, hogy a támadókat körbezárták, megsemmisítésüket reggel kezdik meg. A város központját lezárták a terrorellenes művelet idejére. Az elnök arra kérte a közelben élőket, hogy legyenek különösen elővigyázatosak, és ne menjenek az utcára. Kadirov  hamisnak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint Groznijban másutt is fegyveres harcosok garázdálkodnának.

Kadirov hajnalban már egy földön fekvő, véres ember képét posztolta az Instagramra. A kép mellé azt írta, hogy a kutyák kutyaként halnak meg. Mint írta, a terroristák elleni művelet a végső szakaszába lépett: hat fegyverest lelőttek, és egyikük sem kerülheti el a végzetét.

A Life News hírportál értesülése szerint 15 fegyveres szerda éjjel három autót szerzett meg a csecsen fővárostól mintegy ötven kilométerre fekvő Salazi faluban, és Groznijba hajtott. Amikor közlekedési rendőrök egy ellenőrzőpontnál meg akarták állítani őket, a fegyveresek tüzet nyitottak rájuk. Ekkor halt meg az öt rendőr.

Egy Groznijban tartózkodó tudósító szerint a médiaközpont kilencszintes épülete lángokban állt hajnalban, órákkal a konfliktus kitörése után, és gépfegyverek ropogását lehetett hallani. A tudósító látta egy civil ember holttestét is az utcán, de - mint mondta - nem tudja, milyen körülmények között halt meg.

Fegyveres harcok Groznijban (2014.12.04.)

Az észak-kaukázusi iszlám szélsőségesek által propagandacélokra gyakran használt Kavkaz Centr című honlapon megtalálható volt egy videofelvétel, amelyen egy meg nem nevezett személy közli, hogy Aszlan Bjutukajev csecsen iszlamista vezér (Hamzat emír) utasítására hajtották végre a csütörtök hajnali grozniji akciót.

Rég nem volt már ilyen

A stadionépítő

Kétségtelen, hogy a rendőrök, katonák elleni támadások már évek óta jóval gyakoribbak Dagesztánban, mint Csecsenföldön. A Moszkvától évente milliárd dolláros támogatásból épülő Csecsenföld fővárosa a 90-es évek háborús romjaiból megújult, az ifjabbik Kadirov édeasapjáról elnevezett mecsetet, stadion építtetett, de a lakónegyedeket is helyreállították. A város központi sugárútja Vlagyimir Putyin nevét viseli. A másik – ismét csak az idősebb Kadirovról elnevezett – sugárúton épült fel Groznij-City felhőkarcoló-komplexum. A legmagasabb, 145 méteres toronyban lakást kapott a csecsen elnöktől az orosz állampolgárságot szerzett Gerard Depardieu is. A szomszédos toronyban tavaly tavasszal tűz ütött ki, a nyugati oldal leégett. Fél év után állították helyre, ezután kadirov javaslatára a tonyot Olimpiáról Főnixre nevezték át.

Az Oroszországhoz tartozó köztársaságot lényegében apja 2004-es felrobbantása óta irányító, 38 éves Kadirovnak már évek óta nem kellett az iszlamista szeparatisták ellen Groznij központjában harcot vívnia. Nyilatkozataiban rendszeresen hangsúlyozza, hogy a terrorista csoportokat sikerült Csecsenföldön felszámolnia.

Nem véletlen, hogy a történteket kommentálva ezúttal is megjegyezte: a támadók más régióból jöhettek, mert Csecsenföldön ilyen akcióra képes fegyveres csoport már nincsen.

A Kadirov család maga is Moszkvával szemben harcolt a kilencvenes években. Ahmad Kadirov muftiként hirdetett harcot az orosz erőkkel szemben, ám a második csecsen háborúban átállt Moszkva oldalára. Így lett a köztársaság Kreml által támogatott elnöke, aki azonban, több magasrangú katonával együtt életét vesztette 2004. május 9-én, amikor a városban tartott Győzelem napi ünnepségen a szeparatisták felrobbantották a dísztribünt. 

Szeparatisták merénylete a győzelem napi ünnepségen (2004)

Rovatok