Index Vakbarát Hírportál

Több millió liter kőolaj ömlött ki egy izraeli nemzeti parkban

2014. december 4., csütörtök 18:09

Több millió liter kőolaj ömlött ki csütörtökre virradóra egy természetvédelmi területen Izrael déli részén, az ország történelmének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját előidézve - jelentette az MTI.

A megrepedt vezetékből szivárgó kőolaj egy négyzetkilométernyi területen árasztotta el az Eilattól nagyjából 20 kilométerre található Evrona nemzeti parkot.

Az izraeli közszolgálati rádió arról számolt be, hogy bár a környezetvédelmi hatóságoknak két óra után sikerült megfékezniük a szivárgást, a teljes rehabilitáció hónapokba vagy akár évekbe is beletelhet.

A környezetvédelmi minisztérium az ország történelme egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófájának nevezte az olajszivárgást, ami súlyos károkat okozott a jordániai határ közelében fekvő terület élővilágában. A parkban ritka egyiptomi dhumapálmafák nőnek és a terület kiterjedt szarvaspopulációnak ad otthont.

Jordániai állampolgárok tucatjait szállították kórházba, miután olajfüstöt lélegeztek be.

Az olajvezeték a karbantartási munkálatok során sérült meg egy baleset következtében, a hatóságok kizárták a szándékosság lehetőségét.

A hatvanas években megépített olajvezeték a déli Eilatot köti össze az Észak-Izraelben fekvő Askelón kikötővárossal. A vezeték az eredeti szándékok szerint az iráni kőolaj Európába szállítására szolgált volna, ez azonban az 1979-es iszlám forradalom miatt meghiúsult.

Rovatok