Index Vakbarát Hírportál

132 lakással bukott le a falusi kommunista párttitkár

2014. december 5., péntek 16:28

Egy 60 éves kelet-kínai volt faluvezető, párttitkár 132 kis lakást vásárolt Sanghaj városában –idézi az MTI egy Csöcsiang tartománybeli hírportál beszámolóját.

A Li vezetéknevű férfi az ország egyik leggazdagabb városa, a keleti Vencsou szomszédságában volt falusi elöljáró, de később az üzleti életben is kipróbálta magát. Legutóbb acélipari termékek és építőanyagok kereskedelmével foglalkozott.

A vesztét az okozta, hogy egy magánszemély feljelentette, mivel hosszabb ideje nem fizette meg a tartozásait. A bírósági eljárás keretében fény derült rá, hogy Linek Sanghaj külvárosában, Szungcsiangban több mint 130 kisméretű lakás van a tulajdonában, amelyeket 70 millió jüan (2,8 milliárd forint) jelzálog terhelt. Lefoglalták őket.

Folyamatosan buknak le

Kínában nem ez volt az első eset, amikor egy volt vidéki vezetőről kiderült, hogy "lakásgyűjteménye" van. Két éve még szenzációnak számított, amikor kiderült, hogy egy dél-kínai hivatalnoknak és a családjának 21 ingatlan - köztük több luxuskategóriás - , valamint egy gyárépület volt a nevén.

Később egy sencseni kerület helyettes vezetőjéről derült ki, hogy 80 háza és 20 autója volt, majd 2013 elején Senhszi tartományban egy bankár került a rendőrök kezére, ő 41 ingatlanra tett szert. Ugyancsak tavaly áprilisban egy korrupcióval, adathamisítással és csalással vádolt Kuangtung tartományi volt rendőrségi vezetőről derült ki, hogy különböző személyazonossági okmányokkal 192 ingatlant vásárolt össze.

Harc a fényűzés ellen

Hszi Csin-ping pártfőtitkár 2012-es hatalomra kerülése után nem sokkal már "véget nem érő" kampányt indíttatott a korrupció ellen és meghirdette a fényűzés elleni harcot, a köztisztviselők számára a takarékosságot és a példamutató magatartást.

A Kínai Kommunista Párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága pénteken tette közzé havi jelentését, amely szerint októberben kihágásai miatt csaknem 7 ezer vezető részesült valamilyen szintű büntetésben. Közülük 13-an voltak prefektúra szintű vezetők és egy volt miniszteri rangú.

Rovatok