Index Vakbarát Hírportál

Milliók menekülnek egy közelgő tájfun miatt

2014. december 5., péntek 19:43

Milliókat, egyes becslések szerint mintegy két és félmillió embert evakuálnak otthonából a Fülöp-szigetek középső részének tengerpartjairól és földcsuszamlás fenyegette vidékeiről egy közelgő tájfun miatt pénteken.

A Hagupit tájfun széle már elérte a szigetország keleti partjait. Bár a vihar ereje csökkent valamelyest, és már nem éri el a legerősebb, úgynevezett szupertájfunokra használt ötös fokozatot, vélhetően számottevő pusztítást fog végezni - közölte a Fülöp-szigeteki meteorológiai szolgálat. Ez ígérkezik az idei év legerősebb viharának az országban, és akár 700 kilométeres körzetre is kiterjedhet hatása.

A vihar közeledte miatt szerte az országban mintegy félmillió családot, azaz nagyjából 2,5 millió embert evakuálnak otthonából a hatóságok. Sok kikötőt bezártak, számos repülőjáratot töröltek, emiatt a fővárosban, Manilában és a déli Mindanao szigeten több mint 2000 embernek félbe kellett szakítania utazását, és várnia kell, amíg újraindul a közlekedés.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint olyan területeket is érhet újból természeti csapás, amelyeket tavaly sújtott az ötös erősségű Haiyan tájfun, és még nem heverték azt ki. Így újra a tomboló vihar útjába kerülhet az egy éve teljesen lerombolt Tacloban is, ahol máig ezrek laknak sebtében összetákolt bódékban a tavalyi természeti csapás óta. A leginkább veszélyeztetett két terület a tavalyi pusztítás által is érintett Samar és Leyte szigete.

A tavaly novemberi Haiyannak - minden idők legerősebb tájfunjának - több mint 7000 halálos vagy eltűnt áldozata volt, és több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak, vagy megrongálódott a házuk.

A Hagupit tájfun szeme pénteken 435 kilométerrel délkeletre volt a szigetországtól, a Csendes-óceán felett. Széllökéseinek sebessége elérte a 250 kilométert óránként. Várhatóan szombat délután csap le a szárazföldre. Körülbelül 10 millió lakost fenyeget áradás, de akár 30 millió is lehet azok száma, akik valamennyi kárt szenvednek majd a meteorológiai szolgálat szerint.

Rovatok