Index Vakbarát Hírportál

Óriási fej hullott le Kínában

2014. december 5., péntek 21:51

Kínában korrupció, hatalommal való visszaélés és államtitok megsértése miatt letartóztatták a belbiztonság nem oly régen még legmagasabb szintű irányítóját, Csou Jung-kangot. - írja az MTI a kínai Hszinhua hírügynökségre hivatkozva.

Csou letartóztatása az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányának ígérkezik, ugyanis a 72 éves politikus 2012 novemberéig öt éven át volt a Kínai Kommunista Párt legbelsőbb elitjének (ha valaki szerti a bürokratikus rétegződést: a politikai bizottság állandó bizottságának) tagja, de volt Szecsuan tartomány párttitkára és a közbiztonsági tárca első embere is.

Persze Csou sorsa nem a hatékony bűnüldözésen, hanem a pártvezetésen múlt; a KKP KB a hírek szerint pénteken adta át az ügyészségnek a bizonyítékokat. A Párt közleménye szerint először 2013 decemberében került képbe a hatalmát a legutóbbi kongresszuson elvesztő Csou, és több meghallgatást követően idén júliusban indult ellene - szigorúan belső - vizsgálat.

A volt vezetőt nagy összegű kenőpénzek és ingatlanokat elfogadásával, nepotizmussal, valamint párt- és államtitkok kiszivárogtatásával vádolják - a New York Times tényfeltáró riportja 160 millió dollárra becsüli a családban szétterített vagyont. A közlemény külön is kitér arra, hogy Csou többször is házasságtörést követett.

Csou az eddigi legnagyobb hal Hszi Csin-pingkínai államelnök-pártfőtitkár korrupcióellenes kampányában, mely "az igazságszolgáltatás előtt mindenki egyenlő" és a "le fognak csapni a legyekre és a tigrisekre (azaz a kis és nagy halakra)" jelszavakkal indult.

Rovatok