nonono

Index Vakbarát Hírportál

Az év legdurvább tájfunja tombol a Fülöp-szigeteknél

2014. december 6., szombat 15:59 | aznap frissítve

Erős széllökésekkel és heves esőzéssel érte el a Fülöp-szigetek partjait szombaton az idei év legbrutálisabb tájfunja, a Hagupit, írja az MTI.

Bár a tájfun ereje szombatra tovább csökkent, és most már csak az öt fokozatú skála harmadik szintjét éri el, a Fülöp-szigeteki meteorológiai szolgálat szerint így is jelentős pusztítás várható az ország egyes területein. 

A hatóságok szerint 616 ezren várják iskolákban, közösségi házakban, tornatermekben és templomokban a természeti csapást, őket az alacsonyan fekvő, földcsuszamlás fenyegette vidékekről telepítették ki.

Az ítéletidő miatt már 100 repülőjáratot töröltek és sok kikötőt bezártak az ország középső és déli részén, a keleten fekvő Samar és Leyte tartományok nagy része áram nélkül maradt a vihar miatt.

10 millió embert fenyeget áradás, de akár 30 millió is lehet azok száma, akik valamennyi kárt szenvednek majd a meteorológiai szolgálat szerint. A fővárost, a nagyjából 12 millió embernek otthont adó Manilát és környékét várhatóan elkerüli a vihar.

Várhatóan újra az ítéletidő útjába kerülhet az egy éve a Haiyan által teljesen lerombolt Tacloban város is, ahol máig ezrek laknak sebtében összetákolt bódékban vagy sátrakban a tavalyi katasztrófa óta. A minden idők legerősebb tájfunjának számító Haiyannak több mint 7000 halálos vagy eltűnt áldozata volt tavaly, és több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak, vagy megrongálódott a házuk.

Rovatok