Index Vakbarát Hírportál

Eldurvult a rasszizmusellenes tüntetés

2014. december 7., vasárnap 12:40

A helyi rendőrség szóvivője szerint erőszakba torkollt egy rasszizmus elleni tüntetés Kaliforniában – írja az MTI. Jenny Coats szóvivő szerint álarcos tüntetők kirakatokat zúztak be és kövekkel dobálták meg a rendőröket; egyiküket kisebb sérülésekkel kórházba kellett szállítani.

A berkeleyivel egy időben az Egyesült Államok több másik városában is folytatódtak a napok óta tartó tüntetések a kisebbségek tagjait sújtó túlzott rendőri erőszak ellen.

New Yorkban több ezren tüntettek a város központi pályaudvarán, a Grand Centralon, a földön fekve. Tüntetés volt a Times Square-en is, ott üzletekbe vonultak be a tiltakozók. seattle-ben több százan vonultak a városon keresztül a rendőrparancsnokság épülete elé. Néhányan kiváltak a tömegből és megpróbáltak egy széles autóúton tüntetni. Rendőrségi források szerint többen közülük kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat.

Az erőszakellenes tiltakozások újabb hulláma azután indult az országban, hogy szerdán egy New York-i esküdtszék elutasította a vádemelést egy 43 éves fekete férfi, Eric Garner rendőri intézkedés következtében bekövetkezett halála ügyében.

Novemberben a Missouri állambeli Fergusonban hetekig tartó, erőszakba torkolló tiltakozásokhoz vezetett, hogy rendőrök intézkedés közben lelőttek egy 18 éves, fegyvertelen fiatalt, Michael Brownt. További tüntetéseket váltott ki, hogy az esküdtszék nem találta indokoltnak a vádemelést a Brownt lelövő fehér rendőr ellen.

Rovatok