Index Vakbarát Hírportál

Guantanamói foglyokat vittek Uruguayba

2014. december 7., vasárnap 13:34

Uruguayba szállítottak vasárnap hat, a guantánamói amerikai katonai börtönből szabadon engedett korábbi foglyot – írja az MTI. A hat férfit – négy szíriait, egy palesztint és egy tunéziait – még 2002-ben vették őrizetbe; azzal gyanúsították őket, hogy kapcsolatban állnak az al-Kaidával. Vádemelésre nem került sor.

A férfiak szabadon engedését már legkevesebb négy éve elrendelték, de az amerikai védelmi minisztérium biztonsági aggályai, illetve a befogadásukat vállaló Uruguay belpolitikai megfontolásai miatt ezt elhalasztották.

Barack Obama amerikai elnök 2009-ben, első hivatali idejének megkezdésekor ígéretet tett a guantanamói létesítmény felszámolására, de ezt eddig nem tudta teljesíteni, részben az Egyesült Államok kongresszusának ellenállása miatt. A kongresszus döntése értelmében az egykori gyanúsítottak továbbra sem utazhatnak az Egyesült Államokba. és korlátozott azoknak az országoknak a köre is, ahová átszállíthatják őket.

A kubai haditengerészeti támaszponton található létesítményben még 136 foglyot őriznek. Idén 19 foglyot engedtek szabadon Guantanamóról, és szállítottak a világ valamelyik országába rehabilitációra. Uruguay az első dél-amerikai ország a befogadó államok sorában.

Rovatok