Index Vakbarát Hírportál

Holnap kiderülhet, hogyan kínozta a CIA a foglyokat

2014. december 8., hétfő 23:43 | aznap frissítve

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága várhatóan kedden hozza nyilvánosságra jelentését azon, esetenként kínzásnak minősülő vallatási módszerekről, amelyeket a CIA éveken át alkalmazott az al-Kaida foglyul ejtett tagjaival szemben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, írja az MTI.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy a lépést megelőzően világszerte megerősítették az amerikai létesítmények őrizetét. Az amerikai kormány ugyanakkor üdvözli a kényes anyag publikálását, mert szerinte az elejét veheti annak, hogy hasonló esetek ismét előfordulhassanak.

George W. Bush elnöksége alatt a CIA olyan "kemény" vallatási módszereket alkalmazott, mint az alvásmegvonás, a foglyok szűk helyre való bezárása, megalázása, vagy a vízbefojtás imitálása (waterboarding). A szenátus 6300 ezer oldalas titkos jelentésének várhatóan egy 480 oldalas kivonatát fogják nyilvánosságra hozni.

A Fehér Ház április óta folytat tárgyalásokat a szenátus és a hírszerzés illetékeseivel a dokumentum titkosításának feloldásáról. Noha az a tény, hogy a CIA titkos külföldi börtönökben megkínozta az al-Kaida tagjait, nem újdonság, ám a jelentés várhatóan olyan részletekkel fog szolgálni, amelyek felszíthatják az Amerika-ellenes indulatokat. A jelentés a régóta közszájon terjedő kiszivárogtatások szerint arra a következtetésre jutott, hogy kínzással nem sikerült életmentő értesülésekhez jutni.

A hírszerzés több volt és jelenlegi tisztségviselője, beleértve John Brennant, a CIA jelenlegi igazgatóját, ezzel ellentétes álláspontot képvisel. Jose Rodriguez, aki a CIA-nak a "kemény vallatási módszerek alkalmazásáért" felelős vezetője volt, pénteken a The Washington Postban arról írt, hogy őt és más illetékeseket a bizottság meg sem hallgatta az ügyben.

Rovatok