Index Vakbarát Hírportál

Megerőszakolhatta utasát egy indiai Uber-sofőr

2014. december 8., hétfő 09:45 | aznap frissítve

Őrizetbe vette vasárnap este az indiai rendőrség az Uber taxivállalat egyik sofőrjét, mert azzal gyanúsítják, hogy Újdelhiben megerőszakolta utasát, egy 25 éves nőt, írja az MTI.  Az indiai közlekedési minisztérium fővárosi részlege hétfőn közleményben jelentette be, hogy azonnali hatállyal betiltja az Uber minden tevékenységét. A cég a jövőben sem indulhat közlekedési versenytárgyalásokon.

A rendőrség hétfői bejelentése szerint a sofőrt származási helyén, az északi Uttar Prades szövetségi államban találták meg. Őrizetbe vették és a fővárosba vitték, mondta a PTI indiai hírügynökségnek Madhur Verma, az újdelhi rendőrség egyik magas rangú illetékese.   Helyi médiaértesülések szerint a 32 éves férfi ellen már vádat emeltek 2011-ben is nemi erőszak miatt, majd egy évvel később felmentették.  

Egy másik rendőrtiszt, Dípak Misra az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva bírálta a taxivállalatot, amely okostelefonos alkalmazással teremt kapcsolatot a taxizásra vállalkozó sofőrök és a potenciális ügyfelek között. Kifogásolta, hogy a férfi autójában nem volt GPS, és a cég semmilyen személyi követelményt nem támaszt a sofőrökkel szemben.

A 2009-ben létrehozott Uber terjedése hatalmas feszültséget vált ki a hagyományos taxiscégek körében. Az Uber közleményben reagált az esetre. Azt írta, együttműködik a rendőrséggel „a borzalmas bűncselekmény” felderítése érdekében, és átadta a rendőrségnek a gépkocsivezető helyváltoztatásairól  rendelkezésére álló adatokat.  

Rovatok