Index Vakbarát Hírportál

Négyen haltak meg a Hagupit tájfunban

2014. december 8., hétfő 06:14 | aznap frissítve

Négy halálos áldozata van az idei év legerősebb tájfunjának a Fülöp-szigeteken. A Hagupit várható nyomvonalán több mint egymilliónyian elköltöztek otthonukból, ennek is köszönhető, hogy nem haltak meg többen. A tájfun nyugat felé elhagyta a ország keleti részén fekvő Samar és Leyte tartományokat, ahol szombaton lecsapott. Az ország fellélegzett, az ideiglenes menedéket keresők hétfőn elkezdtek visszatérni házukba. Néhány száz lakóépületet döntött romba a vihar, ami szintén enyhébb kár annál, mint amennyire számítottak. A lakosokat 1500 biztonságos helyen szállásolták el.

A Hagupit hétfőn 10 kilométeres óránkénti sebességgel haladt a középső Romblon szigettől nyugat felé, Kelet-Mindoro tartomány felé. Legerősebb széllökései elérték a 150 kilométert óránként.

Minden idők legerősebb tájfunjának, a tavaly novemberi Haiyannak több mint 7000 halálos vagy eltűnt áldozata volt, és több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak, vagy megrongálódott a házuk. A segélyszervezetek szerint azonban a lakosok rengeteget tanultak a tavalyi katasztrófából, sok helyen maguk kezdték elhagyni otthonaikat a vihar érkezése előtt.

Rovatok