Index Vakbarát Hírportál

Félt, hogy meggyilkolják, kirúgta hét miniszterét

2014. december 9., kedd 19:46

Leváltotta kedden Robert Mugabe zimbabwei államfő Joice Mujuru alelnököt és a kormány hét miniszterét, közölte a kormányzati titkárság néhány nappal azután, hogy Mugabe az eltávolítására irányuló államcsíny szervezésével vádolta meg az 59 éves, korábban gerillavezérként ismert politikusnőt, írta az MTI.

Misheck Sibanda, a kabinet főtitkára közölte, hogy az alelnöknek összeférhetetlenség és "az elvárt normákkal összeegyeztethetetlen" viselkedés miatt kellett távoznia pozíciójából. Mujurun kívül a 90 éves zimbabwei elnök egyebek mellett menesztette a hosszú ideig szövetségesének számító Didymus Motasa államvédelmi minisztert és Francis Nhemát, annak a tárcának a vezetőjét, amely a dél-afrikai országban megtelepedett külföldi vállalatok többségi részvényeinek helyieknek történő eladásáért felel. A hét miniszter mindegyike Mujuru politikáját támogatta. Mugabe egyelőre nem nevezte meg az alelnök és a tárcavezetők utódjait.

Néhány hónappal korábban szakértők még úgy vélték, Mugabe halála vagy leváltása esetén Mujuru követheti őt az elnöki székben, ami segíthetett volna helyreállítani a dél-afrikai országnak az utóbbi időben a Nyugattal megromlott kapcsolatait.

Múlt szombaton Mugabe azzal vádolta meg az alelnököt, hogy az Egyesült Államok nagykövetségével szövetségben államcsínyt szervezett a megbuktatására. A Zimbabwét Nagy-Britanniától 1980-ban elnyert függetlensége óta kormányzó elnök pártja, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) 12 ezer tagja részvételével megrendezett pártgyűlésen azt mondta, hogy kémei követték Mujurut az amerikai diplomáciai képviseletre, ahol a politikusnő a meggyilkolására vonatkozó terveket szőtt az amerikaiakkal.

A háromnapos rendezvényen megválasztották Mugabe feleségét, a 49 éves Grace-t, a ZANU-PF női szárnyának vezetőjévé, és sokak szerint az asszony esélyes arra, hogy kövesse férjét az államfői székben. Rajta kívül a szakértők Emmerson Mnangagwa igazságügyi minisztert, a "krokodilként" emlegetett, Mugabéhoz lojális politikust tartják számon lehetséges utódként. Mindenesetre egyelőre nincs jele annak, hogy az afrikai kontinens legöregebb államférfija lemondana tisztségéről: a szombati pártrendezvényen a ZANU-PF tagjai ismét megerősítették pártvezéri pozíciójában Mugabét, aki bejelentette, 2018-ban újból elindul a zimbabwei elnökválasztáson.

Rovatok