Index Vakbarát Hírportál

Már megint lelőttek egy fegyvertelen feketét

2014. december 9., kedd 19:02

Miközben számos amerikai nagyvárosban tüntetések indultak a St. Louisban történt incidens után, ahol egy szolgálaton kívüli rendőr agyonlőtt egy fekete fiatalt, most újabb fegyveretelen fekete férfira lőttek rá és sebesítettek meg.

Ezúttal Floridában, Orlando körzetében történt az eset, a fegyvertelen férfi egy lopott autóból szállt ki, amikor Robert McCarthy őrmester rálőtt. Jerry Demings, megyei seriff szerint a 28 éves Cedric Bartee gyanús mozdulatokat tett, miután az őrmester felszólította, hogy szálljon ki a gépkocsiból.

Szemtanúkra hivatkozó sajtójelentések szerint ugyanakkor Bartee felemelte a kezét, mielőtt McCarthy háromszor is rálőtt. A lövések közül egy talált. A sebesült férfit megműtötték, állapota stabil, de válságos. Bartee egyébként többszörösen büntetett előéletű, 1999 óta legalább 45 gyanúsítás miatt vették őrizetbe, amelyek a lopástól a kábítószer-birtokláson át az erőszakos rablásig terjedtek. McCarthy őrmestert legalább egy hétre felmentették a szolgálat alól.

Demings seriff, aki a sebesülthöz hasonlóan afro-amerikai, kijelentette: tudatában van annak, hogy az esettel kapcsolatos tanúvallomások ellentmondanak egymásnak, de arra kérte a lakosságot, hogy bízzon a vizsgálat eredményében. A seriff hat fekete lelkipásztor társaságában nyilatkozott.

Rovatok