Index Vakbarát Hírportál

Ahol nem a drogteszttel szívatják az iskolásokat

2014. december 10., szerda 15:03

Január elsejétől a francia Sargé-lès-Le Mans állami iskolájában nem lehet vallási okokra hivatkozva másik menüt kérni, ha disznóhúst adnak a menzán – írja a Local angol nyelvű francia újság . Marcel Mortreau, az északnyugat-franciaországi kisváros szélsőjobboldali polgármestere a „szekularizáció” nevében szűkítette a menza kínálatát, és arra is hivatkozik, a Köztársaság semlegességének mondana ellent, ha a muszlim tanulókkal kivételeznének. Mivel a polgármesteri hivatalnak a B-menü nem jelent extraköltséget, ezért az alkotmányos érven túl csak annyit tudott még kipréselni, miszerint az étkeztető cég „panaszkodott a bonyolult logisztika miatt”.

A muszlim gyerekek legfeljebb azt tudják majd csinálni, hogy két előételt esznek, de ahogy egyikük panaszkodott

Ez nem ugyanolyan, mint ha főételt is kapnék. A húsra szüksége van a testnek és a léleknek a munkához.

A szülők azt is elmondták, ők nem kóser vagy halal ételeket akarnak, csak annyit, a gyerekeik kapják meg a szükséges fehérjeadagjukat.

Az ötlet egyébként a szélsőjobboldali Nemzeti Front agytrösztjeinek agyából pattant ki, Marine Le Pen pártelnök meg is mondta, hogy mind a 14 tavasszal megválasztott polgármester be fogja szüntetni a disznóhús alóli kivételezést. De volt, aki már ennek a direktívának már korábban elébe ment: a dél-franciaországi Arveyres polgármestere 2013-ban 30 muszlim és zsidó tanuló alternatív menüjét állíttatta le - Sargé-lès-Le  Mans-ban nincs zsidó vallású tanuló, így csak a muszlim közösség háborodott fel.

Franciaországban az állam semlegességének elvére hivatkozva nem csak a kisebbségi szokásokat akarják többen kipenderíteni a közintézményekből, hanem a katolikus tradíciókat is. A múlt héten például abból kerekedett iszonyatos botrány, hogy a kormányzat elrendelte: tilos az osztálytermekben a karácsony közeledtével felállítani a Jézus születésére emlékező jászolokat.

Rovatok