Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy palesztin miniszter az izraeli katonákkal való összecsapásban

2014. december 10., szerda 12:26 | aznap frissítve

Életét vesztette Zijád Abu Ein palesztin telepesügyi miniszter izraeli katonákkal kitört összetűzést követően - jelentette az izraeli közszolgálati rádióra hivatkozva az MTI. Az összecsapás Ciszjordániában az Izraelt a palesztin területektől elválasztó fal mellett történt, ahol egy katona fegyverével szemtanúk szerint mellkason ütötte a minisztert.

Palesztin beszámolók szerint a szerda délelőtti összecsapások előzményeként Abu Ein Turmuszíja falu lakóival közösen olajfákat ültetett, amikor a palesztinok összecsapásba keveredtek egy szomszédos zsidó telepesfalu lakóival: az utóbbiak lovak ellopásával vádolták a palesztinokat, akik viszont a telepeseknek az ő autóik és olajfáik elleni akcióit sérelmezték.

Kivonult az izraeli hadsereg egy egysége, hogy lecsillapítsa az erőszakossá fajult vitát, és könnygáz bevetésével próbálta oszlatni a tömeget. A miniszter halálában az ütés mellett annak is szerepe lehetett, hogy a feléje dobott könnygázgránát füstjét belélegezte. A Jediót Ahronót szerint Zijád Abu Ein beteg volt.

Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte az esetet és kijelentette, hogy

ez barbár cselekedet, amit sem elfogadni, sem eltűrni nem lehet.

Az elnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, és közölte, hogy vizsgálatot indítanak, amelynek lezárulta után megteszik a szükséges lépéseket.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter azt mondta,

Izrael fizetni fog a miniszter megölésének bűnéért.

Dzsibríl Radzsúb, a Fatah párt egyik vezetője az Izraellel folytatott biztonsági együttműködés azonnali megszakítására szólított fel, ami az al-Kudsz című palesztin újság honlapja szerint már meg is kezdődött.

Zijád Abu Ein az előző palesztin kormányban fogolyügyi miniszterhelyettesként dolgozott, a palesztin közélet ismert alakja volt. A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a nyolcvanas évek elején az Egyesült Államok kiadta Izraelnek Abu Eint egy 1979-es terrorakcióval kapcsolatban, amelyben két izraeli tizenéves életét vesztette. Izraelben börtönbe zárták, majd egy 1985-ös fogolycserével kiszabadult.

Rovatok