Index Vakbarát Hírportál

Kirúgott magyar mentős ejtett túszt Oslóban

2014. december 11., csütörtök 08:53

A Bors megtudta, hogy a hétfőn Oslóban egy szállodai alkalmazottat túszul ejtő magyar férfit nemrégiben rúgták ki az Országos Mentőszolgálattól. A férfi munkát ment keresni Norvégiába, de feltehetően elfogyott a pénze.

"Védencem motivációja pusztán gazdasági jellegű volt. Mentősként dolgozott Magyarországon, de elbocsátották az állásából. Ezután utazott Norvégiába, ahol elkövette a bűncselekményt. Teljes bűnbánatot tanúsít, nagyon sajnálja a történteket, azt mondja, hogy bármilyen ítéletet elfogad, és szeretné jóvátenni hibáját. Az elején valószínűleg fel sem fogta, mekkora bajt okoz, csak akkor mérte fel a helyzet súlyosságát, amikor meglátta a szállodánál gyülekező rengeteg rendőrt" - nyilatkozta a lapnak a 41 éves magyar férfi ügyvédje, Tor Kjervik.

A férfit négy hétre előzetes letartóztatásba helyezték, az ügyvéd szerint a nyomozás nem fog sokáig tartani, hamar bíróság elé állhat.

Mint azt mi is megírtuk, a magyar férfi túszul ejtett egy szobalányt, akit megkötözött a szobaszervíznek egy cetlin átnyújtott üzenetében azzal fenyegetőzött, hogy működésbe hoz egy robbanószerkezetet, amelyet valahol Oslóban helyezett el. A túsz szabadon engedéséért, illetve a robbantás elkerüléséért egymillió eurót és szabad elvonulást követelt, amihez a Bors szerint egy Mercedest is kért. A rendőrök öt órán át tárgyaltak vele, hogy adja meg magát.

A férfit a lapnak nyilatkozó Magyar György ügyvéd szerint feltehetően elmeorvosi vizsgálatnak vetik majd alá. Az már korábban kiderült, hogy nem állt drog hatása alatt.

Ha a férfi büntetlen előéletű, nem áll körözés alatt Magyarországon elkövetett bűncselekményért, akkor nem valószínű, hogy kérni fogja az Igazságügyi Minisztérium a kiadatását. Az ítélet után ugyanakkor ő maga kérvényezheti, hogy a büntetését a hazájában töltse le.

A Blikk ugyanakkor arról ír, hogy a férfi a túszejtés előtt csak néhány nappal hamarabb, turistaként érkezett az országba. És egyelőre nem tudni, hogy mi motiválhatta a tettét. A lap arra gyanakszik, hogy a férfi norvég luxusbörtönbe vágyott.

Rovatok