Index Vakbarát Hírportál

22 évet várt a kivégzésére, most ejtették a vádat

2014. december 12., péntek 20:31

A bíróság ejtette a gyilkossági vádakat az ellen az arizonai nő ellen, aki 22 évet töltött a halálsoron, várva a kivégzését. Családtagjai még mindig úgy gondolják, hogy 1989 decemberében ő ölette még négyéves gyerekét, de egy megbízhatatlan nyomozó és a rossz ügyészségi munka miatt a vád a bíróság szerint nem bizonyítható. A fellebbviteli bíróság ítéletében keményen nekiment az ügyészségnek, szerintük az eset az egész igazságszolgáltatást beszennyezi.

A vád szerint Debra Jean Milke 25 évvel ezelőtt egy decemberi napon felöltöztette négyéves kisfiát, és azt mondta neki, egy áruházba mennek, hogy megnézzék a Mikulást. Két férfi azonban egy Phoenix közeli sivatagba vitte ki a gyereket, ahol Christophert hátulról főbelőtték. Az ügyészség szerint a nő azért gyilkoltatta meg a fiát, mert nem akarta, hogy az apjával éljen.

Milkét 1990-ben halálra ítélték. Az ítélet azon a beismerésen alapult, amit a nő egy Armando Saldate nevű nyomozónak tett. Ha tett. A vallomásról ugyanis nem készült hangfelvétel, a vádlott pedig a későbbiekben mindent tagadott. Az eltelt bő 20 évben is ragaszkodott az ártatlanságához, és a gyilkosságot végrehajtó és azért elítélt két férfi sem vallott ellene. Az érintett nyomozó már nyugdíjba vonult, de  utólag kiderült, hogy más esetekben több alkalommal is hazudott, volt, hogy eskü alatt is hamisan vallott, és megsértette a gyanusítottak jogait — írja a Guardian.

A bíróság emiatt Saldatét megbízhatatlannak nyilvánította, és bár az ügyészség továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy a nő ölette meg a kisfiút, ezt nem sikerült bizonyítaniuk. A bíróság csütörtöki ítéletében a fő kérdésben, hogy Milke bűnös vagy ártatlan, nem foglalt állást, de bizonyítottság hiányában a vádat ejtette. A nő védője ezt örömujjongással fogadta, a megölt kisfiú apjának azonban nincsenek kétségei. Számára sokkoló volt a felmentő ítélet: „Nem lenne szabad kiengedni, bűnös  mondta az ítélethozatal után.

Rovatok