Index Vakbarát Hírportál

Egy Iszlám Államról szóló karikatúra miatt öt évet kaphat egy indonéz főszerkesztő

2014. december 12., péntek 12:10

Istenkáromlással gyanúsítják a The Jakarta Post című angol nyelvű indonéz napilap főszerkesztőjét, aki ellen a lapjában megjelent, az Iszlám Állam radikális iszlamista csoporttal foglalkozó karikatúra miatt indítottak eljárást a hatóságok – közölte az MTI. Ha istenkáromlás vétkében bűnösnek találják Meidyatama Suryodiningratot, akár ötévi börtönre is ítélhetik.

A július 3-án megjelent karikatúrán egy zászlót tartó férfi látható, amelyen egy halálfej fölött arab nyelven "Nincs más isten, csak Allah" felirat olvasható, valamint fegyveresek, akik közül az egyik bekötött szemű és hátul összekötözött kezű emberekre szegezi fegyverét. Az iszlamista csoportok heves tiltakozására a The Jakarta Post bocsánatot kért, leszögezve, hogy a karikatúra valójában "a vallási jelképek felhasználásának bírálata" és az "Iszlám Államnak szóló szemrehányás" volt. A lapot az indonéziai muzulmán hitszónokok szervezete perelte be a rendőrség szerint.

A helyi média úgy értesült, hogy a főszerkesztőt a jövő hétre rendelték be kihallgatásra. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet novemberben ismét felszólította Joko Widodo indonéz elnököt, hogy vonja vissza az istenkáromlásra vonatkozó törvényt, amelynek alapján az idén októberig hatalmon volt elődje idején gombamód elszaporodott az ilyen okokból elítéltek száma.

Rovatok