Index Vakbarát Hírportál

Kínvallatás: kiszedték az MI6-et a CIA jelentéséből?

2014. december 12., péntek 14:46

A brit kormány "módosításokat kért" a CIA vallatási gyakorlatáról szóló törvényhozási jelentésben az összefoglaló nyilvánosságra hozatala előtt - közölte pénteken a Downing Street szóvivőjére hivatkozva az MTI. Arról azonban, hogy e kérés pontosan mire vonatkozott, a brit miniszterelnöki hivatal illetékese nem tért ki.

A pénteki brit sajtó jelentős terjedelemben közölt olyan egybehangzó értesüléseket, hogy Nagy-Britannia "intenzíven lobbizott" Washingtonban a világszerte felzúdulást keltő szenátusi jelentés ismertetése előtt, egyes beszámolók szerint azért, hogy legalább a jelentés nyilvánosságra hozott, rövidített összefoglalójából maradjon ki a brit külső hírszerzés (MI6) szerepe a terrorgyanúsítottak vallatásában.

A Daily Mail és a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapok pénteken közölt értesülései szerint Theresa May brit belügyminiszter és más brit politikusok, illetve diplomaták összesen 24 alkalommal találkoztak a szenátus hírszerzési bizottságának tagjaival a vizsgálati jelentés összeállításának idején. A Daily Mail szerint William Hague előző brit külügyminiszter, valamint az MI6 és a brit elhárítás (MI5) illetékesei is tárgyaltak a szenátusi bizottsággal a jelentés "Nagy-Britannia nemzetbiztonságát szolgáló átszerkesztéséről".

A lapok egybehangzóan kiemelik, hogy a nyilvános változatban végül egyetlen szó sem esik az MI5 és az MI6 szerepéről, sőt az Indiai-óceán közepén fekvő, brit fennhatóságú Diego García szigetéről sem, amelyről pedig évek óta köztudott - ezt az előző brit kormány is elismerte -, hogy ott terrorgyanúsítottakat titokban fogságba szállító amerikai repülőgépek szálltak le.

David Miliband, a Munkáspárt vezette akkori brit kormány külügyminisztere már 2008-ban elismerte, hogy London korábbi cáfolatai ellenére mégis érintettek brit fennhatóság alatt álló területet terrorgyanúsítottakat fogságba szállító amerikai repülőgépek. Miliband sem szólt azonban akkor az MI5 és az MI6 esetleges szerepéről a foglyok vallatásában.

A mostani brit értesülések megcáfolhatják azokat a korábbi állításokat, hogy Nagy-Britannia nem tudott az általuk egyébként elítélt kínzásokról, mert azokat előlük is eltitkolták az amerikaiak.

Rovatok