Index Vakbarát Hírportál

Az RMDSZ kilép a román kormányból

2014. december 13., szombat 14:35

Élénk vita után, de csaknem egyhangú szavazással döntött Marosvásárhelyen a kormányból való kilépésről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT).

A szövetség 113 jelen lévő képviselője közül csupán hárman szavaztak a kormányból való kilépés ellen, és heten tartózkodtak a szavazásnál. A vita során Frunda György, Victor Ponta miniszterelnök tanácsadója érvelt a kilépés ellen, Verstóy Attila szenátor és Borbély László, a szövetség politikai alelnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy a kilépés után is lehetőséget kell teremteni a kormányhivatalokban nem politikai tisztségeket betöltő magyar szakembereknek munkájuk folytatására. Helyeselte a kormányból való kilépést Hegedüs Csilla kulturális miniszter, miniszterelnök-helyettes is.

Kelemen Hunor is a kilépés mellett érvelt, szerinte hűnek kell maradniuk azokhoz az alapértékekhez, amelyeket 25 éve képviselnek, de ugyanakkor újra kell tervezniük a politikáját. Elmondta, a választás után készített közvélemény-kutatás azt jelezte, drámaian csökkent azoknak az erdélyi magyaroknak a száma, akik értelmesnek látták a kormányzás folytatását.

Kelemen Hunor szerint a szövetségnek most az a feladata, hogy megerősítse azoknak a hitét, akik kitartottak mellettük, és visszaadja azoknak a hitét, akik elpártoltak tőlük. A válaszokat az áprilisban tartott kongresszusig kellene megtalálni, mondta. Jelzésértékűnek tartotta, hogy a romániai elnökválasztáson több erdélyi magyar szavazott a második fordulóban megmérkőző jelöltekre, akik közül egyik sem ajánlott semmit a magyaroknak, mint az első fordulóban a két magyar jelöltre, írja az MTI.

Rovatok