Index Vakbarát Hírportál

Szexrabszolga-kisokost adott ki az Iszlám Állam

2014. december 13., szombat 20:58

Szabad nem muszlim nőket és gyerekeket foglyul ejteni?

Szabad közösülni velük, akár még a serdületlen lányokkal is?

El szabad adni vagy ajándékozni őket?

Igen.

– mondja az Iszlám Állam szájbarágója, melyet péntek este osztottak szét fegyveresek Moszulban. Az iromány címe „Kérdések és válaszok a női rabszolgákról és a szabadságukról”.

A CNN-nek azt mondta egy helyi lakos, hogy az emberek kis csoportokba verődve azonnal elkezdték átbeszélni a brosúra tartalmát. „A legtöbb embert megdöbbent, de nem tudunk mit tenni” – mondta a saját biztonsága miatt névtelenül nyilatkozó férfi.

Nem lehet mindkettőjüké

A dokumentumot októberben és novemberben nyomtatták, online is elérhetővé tették. Bár a benne foglaltak nem meglepőek a terrorszervezet korábbi tetteinek fényében, mégis ritka, hogy feketén-fehéren megfogalmazzák nézeteiket.

Nőket akkor szabad szerintük foglyul ejteni, ha hitetlenek. „A női rabszolgák azok a nők, akiket a muszlimok az ellenségeiktől zsákmányolnak” – írják.

Ha szűz, a tulajdonosa közösülhet vele, amint a tulajdonába kerül. Ha nem szűz, meg kell tisztítani a méhét (a menstruációját ki kell várni, hogy bebizonyosodjon: nem terhes).

Azt is részletezik, hogy ha két férfinak közös rabszolgája van, nem közösülhetnek mindketten vele. Szintén tabu a férfiaknak a feleségük rabszolganője. Serdületlen lánnyal akkor szabad közösülni, ha „már érett rá”, amíg ez nem következik be, „tulajdonosa közösülés nélkül élvezkedhet vele”.

Az iromány szerint a fogva tartó úgy bánhat a rabszolgákkal, mint bármilyen tulajdonával: „eladhatja, veheti, elajándékozhatja foglyait és rabszolgáit, mivel egyszerű tulajdontárgyak”. Az is kiderül, hogy a rabszolganők fizethetnek a felszabadításukért.

A rabszolgák felszabadítása akkor is szóba kerül, amikor a bűnösök bűnbocsánatáról van szó: a hitszegők, gyilkosok rabszolgák felszabadításával bűnbocsánatot nyerhetnek. De nem ez az egyetlen mód: böjtölhetnek két hónapig, vagy etethetnek éhezőket ugyanilyen céllal.

Álszent és történelmietlen

A dokumentum szerint a női foglyokat és kisgyerekeiket nem szabad elszakítani egymástól, és a teherbe esett foglyokat nem szabad eladni. Meg szabad verni a női rabszolgákat – de csak büntetésként, „élvezetből” nem. A legnagyobb bűn, amit a foglyok elkövethetnek, az, „ha elszöknek gazdájuktól”.

„Az Iszlám Állam ókori közel-keleti és mediterrán-térségbeli szokásokból szedi mindezt” – magyarázta a CNN-nek Abbas Barzegar, a Georgia State University valláskutatója, hozzátéve:

Muszlim vezetők és hívők világszerte elítélik az Iszlám Állam Iszlám-értelmezését, mely groteszk és rémisztő. Sajnos a bukott államok és polgárháborúk kontextusában gyakran elnyomják az épeszű hangokat.

„Álszent és megdöbbentően történelmietlen, az Iszlám birodalom korszakába nyúló történetekből táplálkozó férfifantáziák szülötte” – mondta Bernard Freamon, a Seton Hall Egyetem jogászprofesszora az Iszlám Állam jogértelmezéséről, mely szerinte

a helyesen gondolkodó muszlimok meggyalázása, az iszlám törvénykezés, és annak fő forrása, a Korán megcsúfítása.

Korábban egy 17 éves lány beszámolt arról, hogy milyen körülmények között tartják fogságban a jazidi nőket az Iszlám Állam szélsőségesei.  A lányt augusztus 3-án rabolták el Észak-Irakban, elsőre hihetetlen, de mobilon adott interjút, történetéről mi is beszámoltunk.

Kinevetnek minket, mert azt hiszik, legyőzhetetlenek. Azt mondták, mondjuk el részletesen a szüleinknek, mit tesznek velünk, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak. Szívtelenek, még a kisgyerekes anyáknak sem kegyelmeznek meg.

– mondta.

Rovatok