Index Vakbarát Hírportál

Majdnem ütközött egy orosz felderítőgép Svédország felett

2014. december 13., szombat 21:25

Idén már másodszorra ütközött majdnem neki utasszállító repülőgépnek egy orosz katonai gép – írja az AP. A gép kikapcsolta a transzpondert (válaszjeladót), hogy a radarok ne vegyék észre.

„Ez nagyon komoly, helytelen, nagyon veszélyes” – mondta a svéd védelmi miniszter a svéd rádióban. Peter Hultqvist elmondta: a gépet svéd vadászgépek azonosították, orosz felderítőrepülő volt. 100 méterre közelítette meg a Koppenhágából felszállt SAS-utasszállítót.

Egyes svéd elemzők hidegháborús állapotokat emlegetnek az erősödő orosz jelenlétet látva a Balti-térségben. Októberben egy idegen tengeralattjáró hatolt be svéd vizekre, bár erre akkor sem sikerült egyértelmű bizonyítékot találni.

Még tavasszal írtunk arról a korábbi esetről, melyben majdnem összeütközött egy svéd polgári repülő egy orosz katonai kémrepülővel nem messze Malmőtől, március 3-án. A SAS skandináv légitársaság Stockholmból Rómába tartó Boeing 737-ese 132 utassal a fedélzetén majdnem összeütközött egy Il-20 Coot típusú orosz kémrepülővel. A két gép 90 méterre volt egymástól, amikor a 737-es pilótái észrevették, hogy egy nagy, szürkére festett, jelzés nélküli gép van a közelükben.

De nem is az volt az első eset, hogy orosz gépek tűntek fel Skandináviában vagy a balti államok felett: tavaly pár orosz vadászgép és két kémrepülőgép Svédország közelében azt gyakorolta, hogy milyen lenne egy éjszakai invázió légi támogatása. Az orosz vadászgépek pedig elég rendszeresen tévednek a balti államok légterébe, hogy ezzel is teszteljék a NATO reakcióidejét.

Moszkva szerint nem úgy volt

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint nem állt fenn veszélyes helyzet, a távolság nem száz méter volt, a két gép között, hanem 70 kilométer – írta az MTI. Igor Konosenkov vezérőrnagy vitatta a gép helyét is, szerinte ugyanis légtérsértés sem történt, az orosz vadászgép ugyanis nemzetközi légtérben haladt.

Rovatok