Index Vakbarát Hírportál

Cheney szerint érdemes volt kínozni

2014. december 14., vasárnap 23:47

Semmiféle kínzás nem vethető össze azzal, amit az al-Kaida okozott szeptember 11. háromezer amerikai áldozatának, és ez igazolja a CIA gyakorlatát – derült ki Dick Cheney NBC-nek adott vasárnapi interjújából. Az egykori republikánus alelnök szerint ennek köszönhetően sikerült elkerülni a hasonló terrorista támadásokat az Egyesült Államok területén.

A CIA vallatási módszereiről a múlt héten kerültek nyilvánosságra azok a részletek, amelyek publikálását hosszas vita után engedélyezte a szenátus hírszerzési bizottsága. Ez a 6000 oldalas jelentés alig tizede.

Nem viszi el egyedül a balhét

Gondolkodás nélkül újra jóváhagynám – állt ki George W. Bush egykori alelnöke a vízbefojtást csaknem végletekig vivő, és más kemény módszereket alkalmazó gyakorlat mellett, amelyek szerinte hozzásegítették a szolgálatokat ahhoz, hogy megtudják, hol rejtőzködött Oszama bin Laden. Hasonlóan nyilatkozott korábban a CIA vezetője, John Brennan is.

Az egyik legbefolyásosabbnak tekintett alelnök egyértelművé tette, hogy Bush tudott a módszerekről és jóvá is hagyta. 

Cheney szerint az al-Kaida felszámolását segítő információk megszerzését figyelembe véve megérte a kemény fellépés azokkal a külföldiekkel szemben is, akik végül ártatlannak bizonyultak. „ Sokkal inkább aggasztanak a kikerült és elengedett rosszfiúk, mint az a néhány, aki valóban ártatlan volt” – idézte Cheney szavait az MTI. 

 Az alelnök ezzel többek között az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet vezetőjére, Abu Bakr al-Bagdadira utalt, akit 2004-ben engedtek ki egy bagdadi amerikai börtönből.  

Árt az őszinteség

Megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes volt-e szembesíteni a közvéleményt azzal, hogyan dolgozta meg a titkosszolgálat azokat, akik a CIA látókörébe kerültek. Jose Rodriguez, aki a kényszervallatások idején a CIA terrorelhárításért és az ügynökség titkosszolgálatáért felelős vezetője volt, a Fox Newsnak nyilatkozva kiemelte, hogy a szenátusi jelentés elárulta a hírszerzőket és aláásta a jövő elnöki adminisztrációi iránti bizalmat. Szerinte a történtek miatt a szövetséges országok újragondolhatják az amerikai titkosszolgálattal való együttműködésüket.

John McCain republikánus szenátor ugyanakkor a CBS-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy indokolt volt a nyilvánosság elé tárni a fogvatartottakkal való kegyetlen bánásmód részleteit. „Nem vagyunk tökéletes ország, de elismerjük a hibáinkat”

 

Rovatok