Index Vakbarát Hírportál

Snowdent kitüntették Németországban

2014. december 14., vasárnap 18:36

A Nemzetközi Liga az Emberi Jogokért nevű német civil szervezet kitüntette Edward Snowdent az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos megfigyelési programjainak leleplezéséért, írja az MTI.

Az amerikai informatikus élő videoközvetítéssel Moszkvából kapcsolódott be a Berlinben tartott díjátadó ünnepségbe, és köszönetet mondott a tekintélyes emberi jogi szervezet díjáért.

A Carl von Ossietzky-érdemérem nevű kitüntetést megkapta Snowden két újságíró társa is, Laura Poitras és Glenn Greenwald, akiknek kiszivárogtatta az NSA titkos minősítésű iratait.

Az Oroszországban menedékjoggal tartózkodó Edward Snowden tavaly májusban szivárogtatott ki szigorúan titkos dokumentumokat az NSA-től. Ezért hazájában, az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani, azzal vádolják, hogy kémkedett, eltulajdonított kormányzati tulajdont és szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

Az Emberi Jogok Védelmének Európai Szövetsége (AEDH) tagjaként tevékenykedő berlini Nemzetközi Liga az Emberi Jogokért 1962 óta rendszeresen kiosztja a Carl von Ossietzky-érdemérmet, amellyel olyan személyiségeket, szervezeteket vagy mozgalmakat, kezdeményezéseket tüntetnek ki, amelyek az emberi jogok érvényesüléséért dolgoznak.

A díj névadója Carl von Ossietzky (1889-1938) Nobel-békedíjas pacifista német újságíró, akit 1933-ban a nácik a hatalom megszerzése után az elsők között zártak koncentrációs táborba. Halálát a két évig tartó rabságban kialakult tüdőbetegség okozta.

Rovatok