Index Vakbarát Hírportál

Bevették a szíriai hadsereg egyik fontos támaszpontját az iszlamisták

2014. december 15., hétfő 12:48

Huszonnégy órán keresztül tartó heves offenzíva után bevette az an-Núszra Front nevű szélsőséges csoport, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya a szíriai hadsereg egyik fontos támaszpontját az ország északnyugati részén fekvő Idlíb tartományban, jelentette be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A Szíriában kiterjedt információs hálózattal rendelkező OSDH közölte, hogy a terrorszervezetnek sikerült elfoglalnia a Maarrat-en-Numán városban lévő, stratégiai fontosságú Vádi-Deif katonai tábort és környékét, közben az összecsapásokban legalább 31 katona és 12 dzsihadista vesztette életét.

A Dzsund al-Aksza nevű iszlamista csoport segítségével kivívott győzelemmel az an-Núszra Front mostantól a Törökországgal határos Idlíb tartomány legnagyobb részét ellenőrzése alatt tartja. A csoport néhány héttel korábban már szinte teljesen kiűzte a térségből a nyugati államok által támogatott szíriai felkelőcsoportokat, amelyek egyik legfőbb bástyájának számított Idlíb.

Az Iszlám Állam és az al-Kaida helyi fiókszervezete, az an-Núszra Front több mint egy évig harcolt egymással Szíriában. Az AP azonban már októberben arról írt, hogy úgy tűnik, helyi megegyezések alapján felhagyott az egymás elleni harcokkal. Novemberben pedig megegyeztek, hogy nem harcolnak egymással tovább, ehelyett közösen szállnak szembe az ellenségeikkel, állították a szíriai ellenzék vezető tagjai az AP-nek.

A 2011 márciusában békés tüntetésekkel kezdődő, majd véres polgárháborúvá fajuló szíriai konfliktusban Idlíb tartományt az elsők között foglalták el a felkelők. Az ENSZ adatai szerint az összetűzések kirobbanása óta már több mint 200 ezren vesztették életüket Szíriában, írja az MTI.

Rovatok