Index Vakbarát Hírportál

Hiába riogatott Rogán Antal az amerikai internetadóval, az USA-ban épp megszavazták az internetadó-tilalom kiterjesztését

2014. december 15., hétfő 13:36

Alig egy héttel azután, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője parlamenti felszólalásában arról beszélt, Barack Obama az internet megadóztatását kezdeményezte, kétpárti, azaz republikánus és demokrata szavazatokkal szombaton elfogadták az amerikai internetadó-tilalom meghosszabbítását.

Szombaton az Egyesült Államok szenátusa 56-40 arányban, kétpárti, republikánus és demokrata szavazatokkal elfogadta azt a költségvetési kompromisszumot, melynek része volt az internet megadóztatását tiltó Internet Tax Freedom Act (ITFA) egyéves meghosszabbítása is.

Ez azt jelenti, hogy hét állam kivételével (ahol még az ITFA előtt bevezettek valamilyen adót) sehol nem lehet sem helyi, sem állami, sem szövetségi szinten megadóztatni az internetet. Az ITFA ideiglenes meghosszabbítása 2015 október 1-ig szól. A törvény örökre szóló kiterjesztése nem azért várat magára, mert ne lenne róla teljes egyetértés, hanem azért, mert egyesek megpróbálják az amúgy konszenzusos internetadótilalom-kiterjesztést összekötni a Marketplace Fairness Act (MFA), azaz online áfa bevezetésével – ezt viszont sokan ellenzik.

Ennek a huzavonának az eredménye az, hogy az ITFA lejártának határidejét eddig csak ideiglenesen tolták ki. Rogán Antal egy héttel ezelőtt, hétfőn azonban arról beszélt a magyar parlamentben, hogy

Van egy ország, amelynek első embere azt kezdeményezte, hogy adóztassák meg az internetet. Ez az ország az Amerikai Egyesült Államok, és vezetője Barack Obama.

Rogán Antal tehát, hasonlóan több jobboldali véleményformálóhoz, teljesen hibásan gondolta azt, hogy az Egyesült Államokban bármiféle internetadót akarna bárki is bevezetni. Ahogy múlt heti cikkünkben elmagyaráztuk, valószínűleg azért állítottak ilyet, mert a Wall Street Journal egyik írását félreértették, vagy szándékosan kiforgatták.

Rovatok