Index Vakbarát Hírportál

Megrohamozták a sydney-i kávézót, véget ért a túszdráma

2014. december 15., hétfő 00:41 | aznap frissítve

Több tíz embert ejtett túszul egy iszlamista fegyveres Sydney zsúfolt üzleti negyedében egy kávézóban. 17 órával a túszdráma kezdete után a rendőrség megrohamozta az épületet, három ember, köztük a túszejtő meghalt, négyen megsebesültek. Öt túsz már napközben korábban kiszabadult. A lefűrészelt csövű shotgunnal felfegyverkezett férfi Man Haron Monis volt, aki már korábban is a rendőrség látókörében volt.

17 órával a túszdráma kezdete után a rendőrség megrohamozta azt a sydney-i kávézót, ahol egy fegyveres férfi túszokat ejtett, jelentette egybehangzóan az AP és a Reuters hírügynökség. Hárman meghaltak, köztük a túszejtő is. A férfi egy fekete mellényt viselt, és a rendőrök attól tartottak, robbanószerkezetek lehetnek ráerősítve.

A túszejtő, egy 34 éves férfi és egy 38 éves nő is a kórházban halt bele sérüléseikbe, erősítette meg a rendőrség. Két másik nőt súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel ápolnak a kórházban. Egy harmadik nőt a vállán lőttek meg, egy rendőr pedig az arcán sérült meg.

A rendőrség sajtótájékoztatón jelentette be, hogy összesen 17 túsz volt az épületben. Az akció azután indult meg, hogy több túsznak sikerült kijutnia az épületből, a rendőrség szerint lövéseket lehetett hallani, és ha nem rohamoznak, akkor több áldozat is lehetne. Azt egyelőre nem árulták el, hogy a meghalt túszok sérüléseit a túszejtő fegyvere, vagy esetleg a rendőrök golyói okozták.

Az ausztrál 2EU rádió szerint rendőrségi források jelezték nekik, hogy a kávézó megrohamozása váratlan döntés volt, miután a túszejtő lövéseket adott le.

A rendőrség megrohamozta a sydney-i kávézót

A rendőrség több mint fél nappal a túszdráma kezdete után jelentette be, hogy a túszejtő Man Haron Monis, egy iráni származású muszlim prédikátor, aki menedékjogot kapott Ausztráliában. Óvadék ellenében szabadlábon van, miután bűnrészességgel vádolják a volt felesége meggyilkolásának ügyében, ezen felül pedig több mint 40 szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolják. Korábban már elítélték, amiért becsmérlő leveleket küldött külföldön elhunyt ausztrál katonák családjainak. A Sky News szerint a férfi egy lefűrészelt csövű shotgunnal volt felfegyverkezve.

A rendőrség azt nem közölte hivatalosan, hogy hány embert tart fogva, csak annyit árult el, hogy nem voltak bent harmincan. A rendőrségi túsztárgyalók délelőtt felvették a kapcsolatot a túszejtővel.

A beszámolók szerint a kávézó ablakához tolt túszoknak egy arab feliratú fekete zászlót kellett felmutatniuk, de korábbi hírekkel ellentétben nem azt, amilyet az Iszlám Állam (IS) is használ Irakban és Szíriában. A túszokat emellett arra kényszerítette a férfi, hogy telefonjaikról hívjanak fel különböző tévéket és újságokat, és mondják el követeléseit. A rendőrség azonban arra kérte a médiumokat, ne hozzák ezeket nyilvánosságra. A férfi állítólag azt követelte, hogy vigyenek neki egy IS-zászlót, és telefonon beszélhessen az ausztrál miniszterelnökkel.

Egyelőre nem ismertek a sydney-i túszejtés okai, de vannak arra utaló jelek, hogy politikai indíttatású cselekményről van szó – mondta az ausztrál kormányfő, Tony Abbot.

Közlekedési káoszt hozott a túszdráma

Néhány sarokra lakom és dolgozom onnan. Az első percektől kezdve a tévében élőben közvetítették az eseményeket, mert a terrorista az egyik csatorna központjával szembeni helyet választotta, írta egy Sydney-ben élő olvasónk.

A környékről még annyit kell tudni, hogy a téren az emberek 90 százaléka turista, így a túszok között sok a külföldi is. Az irodában, ahol dolgozom, az étkezőben van egy kivetítő, ahol a dráma kezdetétől folyamatosan az eseményeket közvetítő csatorna adását mutatják. A kollégák, akik elhaladnak a kivetítő előtt, meg meg állnak, hogy nézzék a tudósítást. Folyamatosan lehetett követni, hogy elsőként a rendőrség, majd a tűzoltók és pár perccel később a rendőrség speciális alakulatai is felvonultak. A környéket lezárták, és folyamatosan érkeztek az információk, hogy előbb a Harbour hidat, majd Sydney légterét is lezárták.

Egy biztos, hogy a forgalom olyan mértékben torpant meg, hogy a normál közlekedési idő a háromszorosára nőtt. Délutánra a közlekedési káosz helyreállt, átirányították a buszokat és látszólag semmi pánik az utcákon. Az emberek természetesen beszélnek az eseményekről, de az élet megy tovább.

A délelőtt kiszabadult túszok közül először három férfi hagyta el a kávézót, majd két nő rohant ki a hátsó ajtón. A Channel 7 riportere szerint a kijutásuk után a fegyveres láthatóan feldúltan üvöltözött a bent maradtakkal. Az újabb hét túsz csak órákkal később, a rendőrségi akció kezdetekor jutott ki.

A Channel 7 egyik riportere a kávézóval szemközti épületből még 15 túszt látott délelőtt, a fegyveres arra kényszerítette őket, hogy álljanak az ablakokhoz. Később a kávézó egyik sarkába terelték össze őket, a személyzet ételt hozott ki nekik. Az egyik túsz a kávézóból sms-t küldött az anyjának, amiben ennyi állt: „Mama, jól vagyok, de nem beszélhetek".

A Martin Place a város központi tere, itt áll az ausztrál központi bank és több más pénzintézet mellett Új-Dél-Wales parlamentjének épülete is. A környéket kiürítették és lezárták. A Lindt Chocolat Cafe egy irodaépületben van, amit a dolgozók sem hagyhattak el. Helyszíni beszámolók szerint minden dolgozót a toronyház magasabb emeleteire tereltek a biztonságiak.

Az Egyesült Államok szintén kiürítette sydney-i nagykövetségét, ami közel van a túszdráma helyszínéhez. A rendőrség azt is bejelentette, hogy az Operaházhoz is ki kellett vonulniuk, és az épületet kiürítették. A helyi média szerint egy gyanús csomagot találtak. Emellett több közintézményt is bezártak hétfőre. A rendőrség arra kérte a környéken dolgozókat, hogy kedden is otthonról végezzék a munkájukat.

Ezt benézte az Uber

Az Uber a hír hallatán először megemelte a környéken a díjait, ami hatalmas online felzúdulást váltott ki. A cég állítja: egy algoritmus automatikusan emelte az árakat a növekvő kereslet hatására.

Jó tudni, hogy bármi is történjen, az Uber mindent megtesz, hogy a világ legszemetebb cége maradjon.

– írta egy felhasználó. A cég egyébként gyorsan reagált, ingyenessé tették az összes utazást a Lindt-üzlet környékéről.

Uber rides out of the CBD today are free for all riders to help Sydneysiders get home safely. See http://t.co/UIwoom25Bm for more info.

— Uber Sydney (@Uber_Sydney) 2014. december 15.

Rovatok