Index Vakbarát Hírportál

Dühös németek vonultak az iszlamisták ellen

2014. december 16., kedd 00:01

 Mintegy tizenötezren vonultak utcára hétfőn Drezdában; az MTI tudósítása szerint az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen ( Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes  - Pegida) nevű szervezet a bevándorlás és a menedékjog korlátozását, valamint a társadalom állítólagos iszlamizálódásának megakadályozását követelte.

A tömegben sokan német zászlókkal vonultak. melyeket a náluk lévő mobiltelefonokkal világítottak meg. A Németországban szokásos módon utcára vonult 6000 ellentüntető is, akik "Nácimentes Drezdát!" feliratú zászlóval demonstráltak a Pegida ellen.

A pár hónapja egy Lutz Bachmann nevű - korábban rablásért elítélt - civil által alapított Pegida azonban vehemensen tagadja, hogy ők nácik lennének, mondván:

Nem akarunk menekültáradatot, nem akarjuk az ország iszlamizálódását. Azt szeretnénk, hogy az országunk megőrizze az értékeit. Ez olyan borzasztó? Ettől nácik leszünk? Bűn a hazafiasság?

Ennek ellenére az 1200 rendőr által biztosított, békésen zajló felvonuláshoz hasonló megmozdulásokat Angela Merkel német kancellár már korábban elítélte, Heiko Maas igazságügyi miniszter pedig egy interjúban jelentette ki, hogy a Pegida rendezvényei szégyent hoznak Németországra.

Az elmúlt két hónap alatt a párszáz fővel indult mozgalom tagsága elérte a tízezres határt, és kialakult tüntetéseinek forgatókönyve és szabályrendszere. A szervezők az 1989-ben tartott hétfői ellenzéki demonstrációk hagyományára építve mindig hétfő este tartanak felvonulást a drezdai belvárosban, éppen úgy, mint a rendszerváltás idején -ami szintén vörös posztó az újraegyesítésre méltán büszke német elit szemében.

Rovatok