Index Vakbarát Hírportál

Túl sokat bírálta Putyint a most meghalt német képviselő

2014. december 16., kedd 14:31

Németországban kedden elrendelték annak az 57 éves parlamenti képviselőnek a halottkémi vizsgálatát, aki szombaton váratlanul hunyt el, mert életében Vlagyimir Putyin rendszerének egyik legkövetkezetesebb bírálójának számított a német politikai életben.

Az MTI tudósítása alapján a bíróság teljesen ki akarja zárni azt az elég hátborzongató lehetőséget, hogy Andreas Schockenhoff eltökélt Putyin-ellenességének bármilyen köze lehetett halálához. A természetes halálok egyébként nem tűnik nagyon valószínűtlennek, hiszen a német lapok - az MTI-vel ellentétben - nem felejtik el megemlíteni, hogy  Schockenhoff  2011-ben nyilvánosan beismerte, komoly alkoholproblémákkal küzd, és emiatt orvosi segítséget is kért.

A Schockenhoff Angela Merkel CDU-jának volt a képviselője, és nyolc éven keresztül, egészen 2014 elejéig az orosz-német kapcsolatok összehangolásáért felelt. A politikus minden megszólalásában szigorú szankciókat követelt Oroszország ellen a Krím bekebelezése miatt. 2012-ben kiállt a Putyin-ellenes performanszukról elhíresült Pussy Riot bebörtönzött tagjainak szabadonengedéséért. A német-orosz kapcsolatokért felelős kormányzati megbízotti pozíciójáról orosz kérésre távolították el – írta a Lifenews.ru, emlékeztetve, hogy Shockenhoff Oroszországot olyan, gazdaságilag, politikailag kilátástalan államnak tartotta, amelynek a nemzetközi porondon a befolyást kizárólag az ENSZ BT-ben birtokolt vétójoga és az atomarzenál biztosítja.

Karl-Josef Diehl a ravensburgi ügyészség szóvivője erőteljesen hangsúlyozta, hogy csak a "gyanúk és feltevések eloszlatása miatt" rendelték el a halottkémi vizsgálatot, erőszakos halálra nem utalnak nyomok, de azért pusztán az a tény is hátborzongató, hogy ilyen gyanú és feltételezés olyan szinten felmerülhetett, hogy azt az ügyészségnek is számításba kellett vennie.

Rovatok