Index Vakbarát Hírportál

A volt budapesti nagykövet fia lett az amerikai külügy kettes számú vezetője

2014. december 17., szerda 12:55 | aznap frissítve

Kedden az amerikai Szenátus megszavazta John Kerry külügyminiszter helyettesének Tony Blinkent, a volt budapesti nagykövet fiát. Közben az új budapesti nagykövet, Colleen Bell is letette esküjét, januárban érkezhet.

Tegnap, december 16-án szavazott az amerikai Szenátus John Kerry külügyminiszter új helyetteséről, az 52 éves Tony Blinkenről, és 55-38 arányban elfogadták a jelölését. A korábbi külügyminiszter-helyettes, William Burns novemberben nyugdíjba vonult.

Az amerikai külügy új kettes számú vezetője minden bizonnyal hoz otthonról némi érdeklődést Magyarország iránt. Édesapja, Donald M. Blinken a Horn-kormány idején, 1994 és 1997 között volt budapesti nagykövet, fontos szerepet töltött be a magyar NATO-csatlakozást előkészítő tárgyalások során. A volt nagykövet felesége, Tony Blinken mostohaanyja, Vera Blinken pedig Budapesten született és 1950-ben emigrált Magyarországról. 

Donald és Vera Blinken 2009-ben megjelent visszaemlékezésük alapján inkább a szocialista kormányokkal szimpatizáltak, és nem voltak éppen jó véleménnyel Orbán Viktorról. Könyvükben bírálták az első Orbán-kormányt többek között a kormányzati átláthatóság és elszámoltathatóság csökkenése, a magas államháztartási hiány és munkanélküliség, valamint a Romániával és Szlovákiával való viszony megromlása miatt.

McCain Blinkennek is nekiment

John McCain republikánus szenátortól, 2008-as elnökjelölttől Blinken is megkapta a magáét, leginkább egy két évvel ezelőtti kijelentése miatt. Blinken ugyanis 2012-ben az amerikai kivonulás mellett érvelve arról beszélt, hogy Irak már kevésbé erőszakos és sokkal demokratikusabb, mint korábban volt – 2014-re azonban az Iszlám Állam miatt véres polgárháború színtere lett. McCain szerint Kerry új helyettese nem egyszerűen csak képzetlen a posztjára, hanem egyenesen fenyegetést jelent a hagyományos amerikai érdekekre és értékekre. A Blinkenről szóló szenátusi szavazás csúszása is nagy részben az iraki kivonulást mindvégig ellenző McCain tiltakozásának köszönhető.

Szintén tegnap tette le Washingtonban ünnepélyes esküjét Colleen Bell, akiről itt írtunk hosszabb cikkben. A követség élén jelenleg álló ügyvivő, André Goodfriend eredeti kinevezésének megfelelően misszióvezető-helyettesként folytatja munkáját.

A photo posted by Mary Alice Haney (@maryalicehaney) on

Bell nagyköveti jelölését december elején 52 igen, 42 nem szavazattal fogadta el a Szenátus. Az ő állítólagos alkalmatlanságának ecsetelése során nevezte John McCain Orbán Viktort neofasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Putyinnal. McCain azért használt ennyire erős megfogalmazást, hogy ezzel is hangsúlyozza, az orosz fenyegetés ellen szerinte kevés lesz Barack Obamától, ha a Gazdagok és Szépek producerét küldi Budapestre. 

Az USA magyarországi képviseletének új vezetője várhatóan január közepén foglalhatja el posztját Budapesten.

Rovatok