Index Vakbarát Hírportál

Nagyon más lesz Washington és Kuba viszonya

2014. december 17., szerda 16:47

Öt év börtön után szabadon engedte Kuba az amerikai Alan Grosst, akit államellenes felforgatás vádjával ítéltek el. Az emberiességi okokból szabadon bocsátott férfi, aki a USAID segélyszervezetnél dolgozott a szigetországban, szerdán már az Egyesült Államokba érkezett – írta a Reuters. Gross elengedéséért cserébe Washington három kubait engedett ki, akik a floridai kubai emigránsok között kémkedtek Havannának. Volt, aki rendőrgyilkosság miatt életfogytiglant is kapott. A kubai elítéltek 16 évet ültek amerikai börtönben. Az ötven körüli férfiak két társát korábban már kiengedték. Megérkezésükről Raúl Castro, kubai elnök számolt be rádióbeszédében, közölve azt is, hogy telefonon beszélt Barack Obamával is – írta az MTI.

A lépés után az Egyesült Államok alapvetően változtathat több mint fél évszázados politikáján a szigetországgal szemben. Az amerikai elnök szerdán beszédet tart az üggyel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok Januárban nagykövetséget is nyithat Kubában.

Veszélyes precedens

A 65 éves Grosst 15 évre ítélték, amiért illegálisan számítógépeket és más műszaki eszközöket vitt az országba hogy, a kubai zsidó közösség számára internetkapcsolatot létesítsen. Kuba szerint a USAID segélyszervezeti lepel alatt valójában ügynökök toborzásával foglalkozik.

Gross szabadon engedéséért azonban sokan túl nagy árnak tarthatják a három kubai ügynök kiengedését. Obama szerint várható, hogy emiatt lesznek tiltakozások, elsősorban Miami kubai közösségeiben.

 A változás nagyon látványos lehet, hiszen amerikai állampolgárok jelenleg nem utazhatnak Kubába, amellyel szemben kereskedelmi embargó is érvényben van. Kuba lekerülhet a terrorizmust támogató országok washingtoni listájáról is.

Kérdés, támogatja-e a februártól republikánus többségű kongresszus a demokrata Obama megbékélési politikáját.

A floridai szenátor, Marco Rubio közölte: a Kongresszus nem fogja támogatni az elnök kezdeményezését az embargó megszüntetésére vonatkozóan.

A szenátus külügyi bizottságának elnöke, Robert Menendez szerint veszélyes precedenst teremthet, hogy Washington Grossért cserébe bűnözőket engedett szabadon.

Az elnökaspiráns is beszállt

Nem csak florida kormányzójaként, de a 2016-os elnökválasztás lehetséges republikánus elnökjelöltjeként Jeb Bush is megszólalt a kubai viszony rendezését célzó kezdeményezéssel kapcsolatban. George W. Bush öccse szerint Obama elgondolását nem szabad megvalósítani.

Hátrahagyja a múlt bilincseit

„Amerika úgy döntött, hátrahagyja a múlt bilincseit” – mondta Obama, aki szerint az elmúlt ötven év legnagyobb változása fog beállni az Egyesült Államok Kubát érintő politikájában.

Rovatok