Index Vakbarát Hírportál

Sydney-i túszdráma: Abott azonnali vizsgálatot rendelt el

2014. december 17., szerda 09:34

Mélyreható vizsgálatot rendelt el szerdán Tony Abbott ausztrál miniszterelnök a két nappal korábban Sydney-ben lezajlott túszdrámát követően, amely két túsz és az elkövető életét követelte, írja az MTI.

Tudnunk kell, hogy ennek az égbekiáltó gazságnak az elkövetője hogyan kaphatott állandó tartózkodási engedélyt. Tudnunk kell, miért élhetett évekig szociális támogatásból. Azt is tudnunk kell, hogyan lehetett fegyvertartási engedélye

- mondta Abbott.

Az ausztrál hatóságok és Új-Dél-Wales szövetségi állam illetékesei azonnal elkezdik a rendszerben esetlegesen megbúvó hiányosságok feltárását, hogy a hasonló támadásokat megakadályozhassák a jövőben.

A miniszterelnök szerint az iráni bevándorlót 2008–2009-ben megfigyelés alatt tartotta az ausztrál belbiztonsági szolgálat (ASIO), de azután ismeretlen okokból az iráni menekült lekerült az ügynökség megfigyelési listájáról. Az ASIO amiatt követte Monisz tevékenységét, hogy a férfi 2007-től kezdve gyűlölködő, fenyegető elektronikus leveleket küldött Afganisztánban elesett nyolc ausztrál katona családjának a szigetország afganisztáni katonai szerepvállalása elleni tiltakozásként. Emiatt 2012-ben az ausztrál bíróságok két év szabadságvesztésre ítélték, de börtönbüntetésének csupán egy részét töltötte le.

Azt is megvizsgálják, hogyan engedhették el Moniszt a hatóságok óvadék ellenében 2012-ben, és hogy megfelelően működik-e az ausztrál igazságügyi rendszer. Az ötvenéves iszlamista férfi a kilencvenes években hagyta el Iránt, azt állítva, hogy üldözik a hatóságok. Az iszlám köztársaság külügyminisztériuma közölte, hogy többször is figyelmeztették Monisz miatt az ausztrál hatóságokat.

Eközben fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Sydney-ben. Szerdán több száz rendőrt rendeltek ki az utcákra, hogy a lakosság biztonságban érezze magát. A műveletet irányító Michael Fuller azt mondta, „láthatóvá” akarták tenni a rendőri jelenlétet.

Mindnyájan láttuk az emberek arcát a Martin Place-en, és félelemről árulkodtak.

Rovatok